Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre skatt på el i Norrland

Skatten på el bör höjas kraftigt för både företag och hushåll i Norrland. Det föreslår en statlig utredning som regeringen har beställt. Anledningen är att den skatterabatt som finns i dag inte följer EU:s regler.

Det var i maj 2014 som den dåvarande regeringen beställde en utredning i syfte att se över reglerna för skatt på el. Nu har utredningen blivit offentlig och flera stora förändringar föreslås.

Den kanske mest kontroversiella delen av förslaget är att skatten på el i stora delar av norra Sverige föreslås bli högre. Sedan början av 1980-talet har många Norrlandskommuner en rabatt som innebär att skatten på el är betydligt lägre än i övriga landet. Det innebär till exempel att samtliga hushåll och många företag i Jämtlands län betalar 24,25 öre per kilowattimme i energiskatt plus moms. De kommuner som inte har rabatten får betala 36,75 öre per kilowattimme.

Läs även: Dumt att beskatta solel

Skatten på el är alltså drygt 50 procent högre i de södra delarna av landet jämfört med de norra delarna. En skillnad som bör utjämnas enligt den statliga utredningen. När skatterabatten infördes 1981 var det ett politiskt beslut som motiverades med att uppvärmningskostnaderna var högre i norr. Den lägre skatten skulle motverka att företag och hushåll beskattades alltför hårt i landets norra delar. Om förslaget går igenom skulle ett norrländskt villahushåll med en förbrukning på 25 000 kilowattimmar per år behöva betala 3 125 kronor mer i skatt per år.

Men riksdagsbeslutet att vissa delar av landet ska ha en lägre skattesats på elektricitet är ett undantag från reglerna inom EU. Ett undantag som dessutom löper ut 2017. Utredningen, som har lämnats in till finansdepartementet, kommer fram till att skattenedsättningen inte är förenlig med EU:s rättsliga krav för att få ge statligt stöd. Slutsatsen är att den norrländska rabatten måste tas bort.

Dan Hedin är butikschef på Ica supermarket traktören i Östersund. Han berättar att en årsförbrukning av el i butiken ligger över 500 000 kilowattimmar per år. En höjning av energiskatten med 10 öre plus moms skulle absolut inte gå obemärkt förbi i hans företag.

– Just nu är ju elpriserna låga men på sikt när de går upp så skulle en sådan här skattehöjning bli mycket kännbar för mig.

Läs även: Extremt lågt elpris på väg upp

Dan Hedin säger att en höjning av skatten på el bara skulle vara en av flera höjda kostnader som butiken drabbats av på sistone, arbetsgivaravgifterna för ungdomar har till exempel gått upp kraftigt de senaste månaderna.

– Alla ökade kostnader måste ju hämtas igen någonstans. Visst skulle det vara enkelt att bara höja priserna men det vill man inte göra med tanke på den konkurrens som finns, säger Dan Hedin.

Förslaget om sänkt skatt kommer inte att påverka de företag inom tillverkningsindustrin som i dag har en energiskatt på enbart 0,5 öre per kilowattimme.

Läs utredningen: Energiskatt på el