Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt buller på nya E4 förstör deras idyll: "Det låter som ett reaplan"

Det bullrar på nya E4.
Flera boende efter vägen rasar mot Trafikverket.
– Det låter som ett lågt flygande reaplan, säger Ruth Persson i Nolby.

Sedan motorvägen byggdes genom Njurunda har flera boende efter vägen klagat hos Trafikverket och kommunen på de höga bullernivåerna.

Läs också: Trafikverket svarar på kritiken: "Det bullrar för lite"

Nu har kommunens miljökontor gjort en inspektion av bullret hemma hos nio av de klagande familjerna, för att försöka få en bild av hur störande bullret är och om det måste åtgärdas.

– För vår del betyder det att vi inte kan sitta utomhus på sommaren längre. Vår utemiljö är förstörd på gården där vi har en uteplats och vid en syrenberså där vi har en matgrupp, säger Ruth och Görgen Persson som bor på Västbovägen i Nolby, intill motorvägen.

Läs också: Trafikbullret från nya E4 stör de boende – nu ska problemet åtgärdas

Deras gård var tidigare en riktig idyll med stora hästhagar i en dalgång ute på landet. Nu är idyllen delvis förstörd eftersom de bor intill buller och avgaser från motorvägen. När långtradarna passerar i karavan på E4 låter det som ett jetplan tar fart.

Familjen vill att Trafikverket ska åtgärda bullret men har inte fått något gehör för sina klagomål.

– De borde kunna göra någonting, bygga ett bullerplank eller plantera något mellan oss och vägen, säger Ruth och Görgens dotter Maria Persson.

En annan av de klagande efter vägen är Claes-Ivan Spjälle i Övre Bredsand. Han har haft problem ända sedan motorvägen började byggas.

– De sprängde för bygget så att mitt hus skakade. Mitt nybyggda garage fick sprickor i grunden, men när jag klagade hävdade Trafikverket att sprickorna inte kunde ha med sprängningarna att göra.

Läs också: Nu rullar trafiken på nya E4

Nu bor han och flera grannar i oljudet från motorvägen. Det bullrar både inom- och utomhus, men inte heller de klagomålen vill Trafikverket lyssna på, enligt Claes-Ivan Spjälle.

– De är inte heller konsekventa. Några grannar har fått ekonomisk ersättning för att bland annat byta ut fönster och stänga ute oljudet, medan andra som har minst lika mycket buller inte får en krona. Jag har själv bytt ut mina fönster på övervåningen men får ingen ersättning för det.

Flera andra boende efter motorvägen i Nolby, Övre Bredsand, Njurundabommen, Klockarberget och Hemmanet har också klagat på bullret. De hävdar att de inte har fått någon hjälp med att åtgärda oljudet.

– Trafikverket har kört över oss, säger Claes-Ivan Spjälle.