Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtidligt vid patriarks begravning

Omgiven av 200 vitklädda biskopar och i närvaro av president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin inledde den ryske patriarken Aleksij
II den sista färden på tisdagen.

Ceremonin med den ortodoxa liturgins djupa stämsång hölls i Frälsarkatedralen i Moskva, den byggnad Aleksij själv såg till att återuppbygga efter Sovjetstyrets fall, sedan Stalin en gång låtit riva den för att bygga en simbassäng.

Tv-stationer landet runt slopade under dagen all reklam och utsändning av såpor och liknande underhållningsproduktioner, så beordrade av president Medvedev. I stället sändes de utdragna högtidligheterna direkt.

Aleksij avled i fredags, 79 år gammal. Sedan dess har han legat på lit de parade och uppemot 50 000 människor har köat i regnet och kylan för att hedra honom en sista gång.

Aleksij tillskrivs en stor roll i den ryska ortodoxa kyrkans återkomst efter kommunistdiktaturen, och sägs även ha haft ett tungt politiskt inflytande i landet. I ett försök att mildra klyftan till systerkyrkan med bas i Istanbul fanns den ekumeniske patriarken Bartolomeus I på plats i Moskva, trots många år av spända relationer till Aleksij.

Den politiska uppställningen vid begravningen innehöll också regeringsledare från Serbien och Vitryssland, liksom georgiska kyrkoledare och ättlingar till den siste tsaren.

Själva begravningen skulle ske senare under tisdagen, efter en procession till närbelägna Uppenbarelsekatedralen.