Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höj pensionärers livskvalité genom högre pension

Vad är det för fel på politikerna? Jag läste något intressant om pensionerna. Enligt siffror från SCB och Pensionsmyndigheten har sju procent av pensionärerna enbart allmän pension, alltså ingen tjänstepension eller privat pension.

Läs också: Stå upp för pensionärerna

Vid 73 års ålder lever de i snitt på ungefär 7900 kronor per månad. Siffror från Eurostat har visat att nästan var femte pensionär i Sverige har en inkomst som innebär risk för fattigdom. Alltså en inkomst på mindre än 7000 kronor i månaden efter skatt, utan andra bidrag eller ersättningar. En höjning av de lägsta pensionerna skulle inte bli särskilt dyrt med tanke på att det mesta av höjningen kommer att leda till större konsumtion bland pensionärerna. För att höja golvet i pensionssystemet skulle det enklast vara att göra om gränsen för när garantipension slutar betalas ut.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I dag är gränsen cirka tre prisbasbelopp eller 11343 kronor i månaden om du är ogift. Höjs gränsen till fyra prisbasbelopp till ungefär 14800 kronor skulle höjningen för de fattigaste pensionärerna kosta 6,3 miljarder kronor. Alltså till mänsklig värdighet och trygghet. Som jämförelse sänkte alliansen skatten med över 140 miljarder kronor under sina åtta år.

Läs också: Socialdemokraterna: Vi strider för pensionärers rätt till dugligt liv

Pengar som framför allt gick till de som redan har det väl förspänt, alltså i pengar och inte procent. Pensionsöverenskommelsen från 1994 skulle göra pensionssystemet mer robust, var det till bankerna och försäkringsbolagen? Sedan dess har pensionerna urholkats mer och mer även för medelklassen.

Pyramidspelet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel