Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höj studiebidraget – och hjälp oss ungdomar att få jobb

Vi vill att det ska bli lättare för ungdomar att få jobb då studiebidraget inte räcker till. I dag ligger beloppet på 1050 kronor i månaden. Staten säger att studiebidraget ska räcka till mat, kläder, träning och mobilräkningar. Men att klara sig på 1050 kronor i månaden är väldigt svårt.

Läs också: Man ska ha rätt att välja fel som ung – och få en ny chans

Mobilräkningar kan ibland gå upp till 500 kronor i månaden, ett gymkort kostar runt 400 kronor i månaden, vilket gör att efter man betalat dessa utgifter har man 150 kronor kvar till kläder och mat. Det är verkligen inte tillräckligt! Det finns två lösningar på det här problemet. Den ena är att studiebidraget höjs. Den andra lösningen är att göra det lättare för ungdomar att få ett extra jobb. Vi tänker här på kvälls- och helgjobb vid sidan av studierna.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att få ett sådant jobb är inte så lätt som många vuxna tror. För alla de många jobb som fanns när ni vuxna var ungdomar finns inte längre. Och ni kunde få ett rätt bra jobb utan en bred utbildning och utan erfarenhet.

Vårt förslag kommer inte bara att gynna oss själva utan även staten, eftersom vi kommer att betala skatt. För när vi ungdomar får ett jobb och mer pengar, så kommer vi att bidra till konsumtionssamhället och att arbetslösheten minskar.

Läs också: Ge alla elever samma chans att lyckas

Genom att göra det lättare för oss att få jobb, hjälper det oss att få in en fot på arbetsmarknaden och lyckas bättre med livet efter gymnasiet.

Vi föreslår därför att en ungdoms arbetsförmedling borde införas för att hjälpa de som verkligen vill ha jobb, att få ett jobb.

Simon Åslund

Kasia Sowinska

Linnea Westholm

Lucas Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel