Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda bidrag om hyrorna höjs – samma resonemang som i Blå Tågets "Staten och kapitalet"

Den politiska verkligheten överträffar dikten i dagens Sverige.

I "Godmorgon Världen" i Sveriges Radio P1 20/1 uttalar sig Peter Englund, professor i ekonomi vid Handelshögskolan, apropå förslaget om friare hyressättning – en av Centern och Liberalernas 73 punkter i överenskommelsen med Socialdemokraterna.

Englund menar att hyreshöjningar är viktiga för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Reportern påtalar att om detta förslag leder till höjda hyror, kommer många att få svårt att klara av att hyra en bostad. Det måste balanseras upp av höjda bostadsbidrag till dem som inte har råd, säger reportern.

När jag lyssnar på resonemanget dyker den inledande strofen i Blå Tågets låt ”Den ena handen vet vad den andra gör” (även känd som ”Staten och kapitalet") upp i huvudet.

”Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen. Så kan man fiffla en smula på den järnhårda lönelagen. Och till och med betala mindre i lön än priset för mat och för hyra. För staten skjuter så gärna till, om levnadsomkostnaderna blivit alltför dyra...”

Resultatet? Mer skattepengar ner i kapitalisternas fickor. Som om inte vinsterna från de så kallade välfärdsföretagen vore nog!

Monica Stenberg, medlem i Kommunistiska partiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel