Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda minimilöner och tryggare villkor

Annons

Vi på Handels har nu avslutat våra avtalskonferenser på alla 19 avdelningar runt om i landet. Det har varit veckor med spännande diskussioner om hur kollektivavtalet ska kunna förbättras och vad vi ska lyfta i våra förhandlingar med arbetsgivarna.

Som vi tidigare konstaterat så kommer en höjd minimilön och en reglering av de otrygga anställningarna att vara två av våra viktigaste frågor i avtalsrörelsen. Här är det bara att konstatera att vi i nuläget står en bit ifrån arbetsgivarna.

Svensk Handel talar om vikande lönsamhet och höga anställningskostnader. Men när statliga Konjunkturinstitutet frågar deras medlemsföretag är bilden en annan. När det gäller såväl synen på den egna lönsamheten som viljan att nyanställa så har handlarna en positiv uppfattning i KI:s senaste barometrar.

Hur kommer det sig då att den bild som Svensk Handel målar upp inför avtalsrörelsen skiljer sig så mycket åt från det som handlarna berättar om för Konjunkturinstitutet?

En inte allt för vild gissning är att det hör ihop med att arbetsgivarorganisationen vill positionera sig inför avtalsrörelsen. Ju mer Svensk Handel lyckas pränta in bilden av att handelsföretagen går på knäna och att anställningsviljan är svag, desto lättare är det att hävda att det inte finns utrymme för löneökningar eller fler tillsvidaretjänster på heltid.

Det är dock glädjande att Svensk Handel vill skapa fler jobb med goda anställningsvillkor. Det vill vi med. Men för att handeln ska vara konkurrenskraftig och lyckas locka till sig duktiga medarbetare är det viktigt att lönerna fortsätter att öka och att vi skapar en handelssektor med trygga jobb där människor kan växa.

Susanna Gideonsson

Förbundsordförande Handels

Ulrika Öhman

Vice ordförande Handels Sundsvallsavdelning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel