Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Homofobin är inte död

Annons

Homo- och transfobin i samhället har inte upphört, trots att det ibland låter så, i alla fall om man talar med en del hbtq-personer i Stockholms innerstad. Glåpord och hatbrott förekommer fortfarande.

Fortfarande är hatet mot vissa subkulturer i hbtq-communityt extra starkt. Det handlar om människor som sticker ut och tar plats och inte lever enligt heteronormen. För det är ett faktum att alla hbtq-personer inte lever svenssonliv och inte heller vill göra det.

Varje år i samband med Stockholm Pride ser vi hur homofobin slår mot hbtq-communityts subkulturer. Människor talar och skriver nedlåtande om hbtq-personer som är normbrytande, ofta om människor ur hbtq-communityts subgrupper. Homo- och transfobin har inte upphört förrän respekten och toleransen för subkulturer i hbtq-communityt blir verklighet. Dock strävar inte alla hbtq-personer efter erkännande i form av acceptans, men det är ovidkommande för homo- och transfobi är alltid fel och ska bekämpas.

Hbtq-personer är ingen homogen grupp, snarare en mängd olika individer med olika identiteter och uttryck som har klumpats ihop, där alla har olika föreställningar om meningen med livet. Men istället för att se alla olika individer inom hbtq-gruppen väljer många att klumpa ihop oss och ge oss mål i livet på kollektiv nivå. Trots att anpassningspolitiken nästan är statsreligion i Sverige växer ändå subkulturerna, till exempel läderkulturen, vilket är paradoxalt.

Hbtq-personer måste kunna leva som de själva vill, även om det innebär att bevara sin särart. Det måste vara den enskilda individens egna mål och strävanden som är det viktiga, inte att människor ska strömlinjeformas för att människors fördomar ska försvinna. Det är bara så verklig frihet kan uppstå och människor få verklig makt över sina liv.

Jenny Edberg

Vice ordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel