Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är Årets västernorrlänning 2015

Nu har länsbor röstat fram Årets västernorrlänning 2015.
Det blev Pia Boija, som vågade stå upp mot Svenska Motståndsförelsens/Nordfronts manifestation i Örnsköldsvik i oktober förra året.

Annons

På tisdagseftermiddagen blev det klart. Pia Boija från Örnsköldsvik fick flest röster i Sveriges Radio Västernorrlands tävling Årets västernorrlänning.

Det var sammanlagt fyra personer nominerade, och alla har gjort något särskilt under 2015.

Pia Boijas nominering löd: "Hon agerade utifrån sitt hjärta och visade sitt motstånd när Svenska motståndsrörelsen demonstrerade i Örnsköldsvik. Genom ett fredligt, men tydligt, agerande så visade hon civilkurage, mod och stod upp för alla människors lika värde."

Det var i oktober förra året som Pia Boija gick rakt in i några rasistflaggor i centrala Örnsköldsvik. Ett tiotal unga män från den nazistiska organisationen Svenska Motståndsförelsen spred sitt nazistiska budskap i form av flygblad.

Pia Boija kände att hon på något sätt måste agera. Hon gick hem, hämtade ett fredsmärke, ställde sig mitt emot männen och höll upp det – som en manifestation mot rasism och för medmänsklighet.

– Jag står här som en slags motdemonstration – mot ondskan som sprider sig, sade hon då.

Pia Boija hyllades stort för sin insats i sociala medier – och nu har hon alltså utsetts till Årets västernorrlänning.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!