Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är en av våra mäktigaste kvinnor med ansvar för miljarder

För 27 år sedan klev en nyutexaminerad energitekniker in på SCA. Resten är en lång framgångssaga.
I dag ansvarar Ingela Ekebro för mångmiljardprojektet på Östrand och brukar räknas till en av näringslivets mäktigaste kvinnor.
– Jag vet inte om jag haft någon plan, säger hon.

I augusti i fjol kom det besked som Ingela Ekebro och SCA i Sundsvall hade väntat på – SCA:s styrelse beslutade att investera 7,8 miljarder i en enorm satsning på Östrandsfabriken i Timrå. För några veckor sedan togs det första spadtaget eller rättare sagt, dunkades den första av 3 000 betongpålar ner i marken.

Läs mer: Beslutet klart: SCA investerar nästan 8 miljarder i Östrand

Men det är nu det riktigt tunga arbetet börjar. Östrand har en stor utmaning i att planera satsningen och samtidigt hålla i gång fabriken som vanligt.

– Det känns jättebra att det är på gång. Vi har haft den här visionen i tio års tid, och äntligen ser vi något konkret. Men än så länge är vi bara i startblocken. Det kommer att bli tre hårda år då det blir mycket att göra för alla. Organisationen som kör fabriken i dag ska samtidigt lära sig det nya. Nu får vi lägga planen på ett sånt sätt så att vi inte står med allt i slutet, säger Ingela Ekebro.

Läs mer: Här tas första spadtaget i mångmiljardbygget på Östrand

Hon är ansvarig för mångmiljardprojektet som är den största industrisatsningen i Medelpad efter andra världskriget, och nästan dubbelt så stort som hela satsningen på E4 Sundsvall. För en utomstående är det svårt, för att inte säga omöjligt, att greppa projektets omfattning.

Men att hon har hamnat där hon gjort är inte del i någon utstakad plan.

– Jag är inte en sån som sätter upp stora karriärsmål. Jag söker mig dit, men jag har egentligen inte gjort det med någon särskild tanke eller plan.

Läs mer: Ingela Ekebro på tionde plats i ST:s rankning av 2016 års största profiler

Ingela är född i Skellefteå och bodde sedan i bland annat Luleå och Sundsvall. Hon beskriver det som att hon är uppvuxen längs Norrlandskusten. Men när hon lämnade Norrland för att plugga energiteknik i Västerås fanns det knappast på kartan att hon skulle återvända. 1989 var det precis det hon gjorde.

– Jag tänkte att jag inte ville flytta tillbaka. Men sedan gjorde jag mitt examensarbete på SCA i Timrå och fick börja jobba på SCA projekt efter studierna.

Och på den vägen är det.

Ingela säger att hon hela tiden har trivts väldigt bra på SCA och att det trots storleken finns en tydlig sammanhållning, en särskild SCA-anda som sitter i väggarna.

– Det är familjärt och en stark vi-känsla. De som kommer utifrån brukar säga att det är en bra stämning. Och när något händer, då är alla på banan och hjälps åt. Det är människor som avgör om fabriken går bra eller dåligt – inte maskiner.

Hur tror du att dina anställda skulle beskriva dig?

– Jag tror att de ser mig som målfokuserad och bestämd på att flytta saker. Så skulle jag inte ha beskrivit mig för 10–15 år sedan. Jag tror att de i fabriken har en ganska bra bild av vem jag är, men de tycker nog att jag kunde vara mer i fabriken. Det hade jag gärna varit, men det går inte att dela sig. Jag har försökt att prioritera rätt.

Hennes starka ställning på SCA har inte gått obemärkt förbi. När tidningen Veckans Affärer varje år utser de mäktigaste kvinnorna i näringslivet brukar Ingela Ekebro finnas med på listan. Men inte i fjol.

– De har ändrat kriterierna, som jag har förstått det. Men det är väl lite tråkigt att det ska behövas en sån lista för att lyfta fram kvinnor. Det känns inte riktigt 2016. Samtidigt är det jättekul och smickrande om man kommer med. Det var ju lite konstigt när man fick se sitt namn där första gången.

Med jobbet som fabrikschef och nu som projektledare kommer så klart en hel del jobb, och inte sällan långa arbetsdagar. Här är hon dock noga med att inte prioritera bort livet utanför fabrikens portar. Efter en arbetsintensiv period ägnas mer tid åt familj och vänner.

– Det kan bli mycket ibland men jag har lärt mig att ha en balans för att det ska fungera på hemmaplan. Man ska kunna ha ett sånt här jobb och ha en familj.

Så för dig har det inte varit fråga om att välja karriär eller familj?

– Jag har aldrig förstått varför man ska behöva välja. Jag tror också att man blir en bättre chef om man har ett liv utanför.

Nyss fyllda 50 och med närmare 25 år på samma arbetsplats hade nog de flesta slagit sig till ro och insett sin plats. Men Ingela tvekar.

– Jag vet inte om jag kommit rätt än, säger hon och skrattar.

Hur menar du?

– Jag ser nog inte slutstationen än. Jag vill kanske bli specialist igen och analysera system som jag gjorde i början av min yrkeskarriär. Men det där löser sig på något sätt.