Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon bjuder på julmat i husvagnslägret

Alla har rätt till en fin jul, tycker Tanja Frenell. På julafton anordnar hon därför Husvagnsjul, för de personer som bor i husvagnslägret vid Kolvägen.
Nu hoppas hon på bidrag i form av mat eller pengar.
– Jag hoppas det leder till att folk tänker till, säger hon.

Annons

När sambon tvingades åka till akuten på Sundsvalls sjukhus för några veckor sedan följde Tanja Frenell med. Där träffade hon två romska kvinnor som hade åkt från Stockholm för att besöka sin pappa. De frågade henne om det fanns någonstans att övernatta.

Hon skjutsade dem runt i stan för att hitta ett vandrarhem med lediga rum, men utan framgång. Tanja erbjöd dem då att sova hemma hos henne.

– Jag insåg att de inte hade det så bra, och sedan började jag grubbla på vad jag kan göra för att hjälpa till. Till slut bestämde jag mig för att göra någonting på jul, när ingen annan tänker på dem. Jag fick genast stöd av min sambo som tyckte att det var en bra idé, säger Tanja.

Så föddes idén om Husvagnsjul – ett event som går ut på att göra julen till en trevlig tid även för de tiggare som bor i husvagnarna på parkeringen vid Kolvägen. Tanja ska finnas på plats på julafton för att bjuda på mat och annat gott.

Nyligen skapade hon ett evenemang på Facebook där hon informerar och uppmanar folk att bidra genom att skänka en gåva. Tanja, som arbetar som lärare på Hagaskolan, har även varit i kontakt med skolbespisningen om att avvara lite gröt till veckan och ska kontakta en mataffär i hopp om att få ytterligare bidrag.

Musikhjälpen har varit en inspirationskälla, säger hon, och en stor förhoppning är att kunna riva åtminstone en del av den mur som finns mellan Sundsvallsborna och tiggarna.

– Jag hoppas att det gör att de ser att det finns människor som bryr sig. Men även att få folk att tänka till om sina fördomar, säger hon.

Hur ser drömscenariot ut på julafton?

– Att de blir glada, överraskade och mätta i magen.

När ST följde med Tanja till husvagnslägret för att informera om initiativet träffade hon Lazar Petrus-Vasile från Rumänien. Han gladdes åt Tanjas vilja att bidra och hjälpte henne att översätta en kort information om evenemanget till rumänska. Han var dock noga med att poängtera att det behövs mer hjälp framöver.

– Det låter som en jättebra idé och kan vara en bra start på något. Men man ska nog vara lite försiktig med vad man lovar. När det kommer hjälp förväntar sig kanske folk att det ska fortsätta. Jag har varit i kontakt med många som säger att de vill bidra, men därefter händer inget, säger han.

Han uppskattar att det i dagsläget bor 30–40 personer i lägret, men att ungefär hälften av dem åker hem till sina familjer under julhelgen.

Läs mer:

Lyckad julklappsinsamling i Stenstan och Birsta

Hon ska dela ut julklappar till stans tiggare: "Jag vill skänka julglädje"

Trots tveksamheter – bjuder in till traditionell jul på Pipeline