Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon brann för allas lika värde – minnesord över Maj-Lis Dahlberg

Maj-Lis Dahlberg från Sundsvall har avlidit i en ålder av 90 år.

Maj-Lis somnade in lugnt och stilla den 20 oktober med familjen vid sin sida. Maj-Lis var uppvuxen i Sundsvall. Hela hennes liv har präglats av skolor i olika former.

Hon växte upp vid Åkroken, i en av bryggeriets tjänstebostäder, där universitetet nu ligger. Efter lärarexamen i Lycksele 1949 följde mer än 40 års anställning inom utbildningsväsendet, såväl låg- och mellanstadiet som en befattning som lektor i metodik vid lärarutbildningen vid Högskolan för lärarutbildning/ Mittuniversitetet i Härnösand. Samtidigt som hon arbetade genomgick Maj -Lis en forskarutbildning, som doktorand vid Umeå universitet. Hennes forskningsområde var elevdemokrati och elevinflytande i lågstadiet. Hennes forskning ansågs ligga långt före sin samtid. Sista året innan hon pensionerade sig återgick hon till en lågstadietjänst i Härnösand.  Maj-Lis ville avsluta sin lärarbana med att ha en egen skolklass, och på så sätt sluta cirkeln efter en lång och framgångsrik karriär. Maj-Lis Dahlberg har varit politisk aktiv sedan ungdomsåren.

Det började redan i slutet av 1940-talet i SSU i Sundsvall. Efter flytten till Härnösand blev hon medlem i distriktsstyrelsen för Ångermanlands Socialdemokratiska  kvinnodistrikt, och efter något år ordförande. Hon har haft ett antal politiska uppdrag i Härnösand, bland annat som förste vice ordförande i fullmäktige, ledamot av kommunstyrelsen, i kulturnämnden och  fritidsnämnden. Hon var den första kvinnan att bli invald i länsstyrelsens styrelse, och hon var nämndeman i Härnösands Tingsrätt under tio års tid. Maj-Lis Dahlberg stod på valbar till riksdagsvalet 1976  för Socialdemokraterna, och hon var ordförande i Vemyra Skolhem i Sollefteå. Maj-Lis hade alltid nära till skratt och var snabb i tanken och slagfärdig. Med glimten i ögat och en självklar "hur svårt kan det vara"- attityd tog hon sig an uppgifter inom både yrke och fritid. Maj-Lis var en begåvad sångerska och flitig deltagare i körer och som solist och allsångsledare. Hon såg och tog alla människor på allvar, oavsett bakgrund, hudfärg, religion eller ålder. Sin fritid ägnade Maj-Lis helst i fjällstugan i Storhogna med familjen eller på en strand vid Medelhavet. 

Som mamma och maka var Maj-Lis en mycket närvarande person, trots att hon ofta antingen arbetade eller ägande sig åt politiken. Hon var ingen bullmamma. Inte heller var hon hemma när vi kom hem från skolan. Men vi såg hur hon brann för rättvisa, solidaritet och allas lika värde och vi deltog med stor glädje när hon samlade sina partikamrater i gillestugan hemma på Prostvägen i Härnösand för att planera insamlingar till kvinnor i Nicaragua eller när hon förberedde något tal till Kommunstyrelsen. Vi - hennes döttrar - är så tacksamma över vad vi har lärt oss av mamma, vår stora förebild.  Sista åren tillbringade Maj-Lis på Härnögården i Härnösand efter ett olycksfall i i hemmet där hon bott sedan 60-talet.

Maken Kurt Dahlberg och döttrarna Sara Dahlberg Eriksson och Lena Maj-Lisdotter Dahlberg