Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får kommunens hetaste jobb - ska samordna flyktingarbetet

Ulla Näsman fick gå från jobbet som kultur- och fritidsdirektör i fjol.
Som nybliven 65-åring gör hon comeback med det heta uppdraget att samordna kommunens flyktinginsatser.
– Jag tvekade inte så länge, säger hon.

Hösten 2015 kommer antagligen att gå till historien som hösten då flyktingfrågan, hårt draget, var det enda folk pratade om. Politikerna och medierna har i alla fall haft fullt up och åsikterna är många. Ulla Näsman eget engagemang hade också betydelse när hon tackade ja till det nya uppdraget.

– Jag ska samordna flyktingarbetet i kommunen. Alla förvaltningar är på något sätt inblandade och då behöver vi knyta ihop det här. Det kommer att vara min roll att jobba övergripande, säger hon.

Under året som gått sedan hon fick gå från uppdraget som förvaltningschef har hon fyllt 65. Men frågan om ålderspension vill hon ägna lika lite tid som frågan om hur det var att lämna toppjobbet.

– 65 är bara en av åldrarna när man kan gå i pension. Jag skulle naturligtvis ha kunnat börja ta ut pension tidigare om jag hade haft sådana tankar.

Hur länge ska du göra det här jobbet?

– Det beror lite grann på hur situationen kommer att se ut. Men jag räknar nog med att det kommer att sträcka sig över nästa år också, säger Ulla Näsman.

Uppdraget som samordnare startade i måndags. Tempot är högt, berättar hon.

Av det du hunnit sätta dig in i, hur bedömer du situationen i Sundsvall?

– Jag brukar säga så här, att det är absolut inte någon kris. Det är en kris för de som tvingats fly från sina hemländer. För oss är det är det ett läge då det krävs att vi jobbar på bästa sätt med de resurser vi har. Sedan finns det ett stort engagemang, både inom kommunen och hos frivilliga. Människor har väldigt stora hjärtan, så jag känner mig väldigt hoppfull utifrån det.

Två saker brukar pekas ut som kritiska punkter: dels att hitta tak över huvudet för de asylsökande flyktingar som kommer, dels bördan som faller på socialförvaltningen att ta hand om de ensamkommande barn och unga som kommer till Sundsvall.

– Man kan formulera det så här, att det är ett ansträngt läge. Så det krävs alltså ansträngningar från alla goda krafter. Det du nämner, när det gäller boendesituationen, det är inte enkelt att lösa. Men vi dammsuger alla möjligheter och det dyker upp tips dagligen med förslag på vad vi skulle kunna göra.

Hur ser du på den ökade arbetsbördan på socialförvaltningen?

– Jag är ju socionom själv och dessutom ersättare i socialnämnden, så jag vet verkligen hur situationen är där. Man ska inte sticka under stol med att de har det jättetufft. Här handlar det om att även andra inom kommunen måste ställa upp eftersom socialtjänsten redan sedan tidigare var i en svår situation.

Hur menar du då?

– Man behöver se över vad andra förvaltningar kan bidra med, om det finns något annat man kan sluta göra utan att det får stora konsekvenser, säger Ulla Näsman.

Själv har hon ägnat ett yrkesliv åt arbete inom olika kommunala förvaltningar, med undantag för ett antal år inom staten där hon arbetade med krisberedskap. Allt började 1973 i det som då var Njurunda kommun. Därifrån gick resan till Norrbotten där hon arbetade i både Kiruna och Luleå. Förutom socionom är hon utbildad lärare och har en forskarutbildning. Och på sin väg söderut blev det både Sundsvall, Härnösand och Umeå före det att hon blev chef för kultur- och fritidsförvaltningen i åtta år.

– Jag är ju så pass gammal att jag hunnit med en del. Jag har ju också rört på mig en del och det är en fördel. Jag har sett många kommuner och det är bra. Då kan man jämföra och lära sig av det.

Vad tänkte du när du fick frågan om du ville ha det här uppdraget?

– Det är ett spännande uppdrag och det är ett utmanande uppdrag samtidigt som det engagerar mig väldigt mycket. Jag tvekade inte så länge. Det var lite lustigt också eftersom det dök upp flera uppdrag samtidigt, så jag hade en del att välja på. Men jag kände att jag hade ganska mycket erfarenhet och i kombination med ganska stora nätverk inom kommunen och även inom föreningslivet gjorde att jag kände att det nog passar bra.

Ulla Näsman kommer i sin nya roll rapportera direkt till kommunens ledningsgrupp och Stefan Söderlund, kommundirektör.

Förutom tak över huvudet, ser du något som är särskilt brådskande att göra nu direkt för flyktingarna?

– Jag tror så här, att det vi måste titta på är vad det finns för föreningsaktiviteter som kan vara intressanta för de som redan har varit här ett tag. Jag har en känsla av att vi inte når ut riktigt med det vi har och att det är viktigt att hitta meningsfulla aktiviteter. Det gäller förstås särskilt barnen, men även vuxna. På sikt handlar det också om att hitta praktikplatser och arbeten, säger Ulla Näsman.