Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon hamnade i hetluften med sina rappa rader

Ett nytt år står för dörren. Men vilka profiler kommer vi att snacka om under 2016?
ST har funderat och presenterar tio heta namn.
Lina Norberg Juuso kammar hem en åttonde plats.

Annons

Så var Lina Norberg Juusos 2015:

Jag är så trött.

Med de orden inledde journalisten och lärarstudenten Lina Norberg Juuso krönikan som blev en av årets tio mest delade texter i hela landet det här året.

Rubriken var "Vi är kvinnorna som går sönder" och det var onekligen många som kände igen sig i Linas beskrivning av vardagsstressen och den romantiserande bilden av hur hennes egen barndom var.

För Lina Norberg Juusos del blev krönikan, som skrevs i oktober, det riktigt stora genombrottet. Efter 15 år som journalist i Kiruna flyttade Lina söderut och började studera statsvetenskap på Mittuniversitetet. Hon blev ett känt ansikte för Sundsvalls Tidnings läsare i och med att hon började skriva krönikor men med Kvinnor som går sönder-texten nådde hon en läsekrets bra mycket bredare än hon är van vid.

– Jag tänker så här, hur fan ska jag kunna toppa detta? Jag försöker verkligen vara glad, nöjd och tacksam men jag vill ändå vidare, göra något ännu bättre, även om det kanske är omöjligt, sade hon till ST efter succén.

Så blir Lina Norberg Juusos 2016:

Lina brukar sticka ut med sina texter och med succéåret 2015 i ryggen tror vi att hon kommer att både våga och vilja ta ut svängarna ännu mer. Nu har hon dessutom hittat nya läsare som lär vilja följa henne framåt.

En snabb blick på några av rubrikerna till Lina Norberg Juusos texter 2015 ger en hint om vad vi kan vänta oss det kommande året; "Sprit i barnkulturen – ja tack", "Mitt utseende är inte till för någon man", "Jimmie Åkesson har värsta svärmorsstoryn" och "Jag är stolt curlingförälder". Ämnesvalen hittar hon genom att följa nyheterna, konsumera mycket olika media och genom att befinna sig i universitetsvärlden. Samtal med vänner och familj är också viktiga för nya tankar.

Vi tror på ett starkt 2016 för krönikören som inte blundar för de viktigaste, och ofta känsligaste, samhällsfrågorna. Lina kommer att dra sitt strå till stacken genom att fortsätta skriva och inte backa för rädslor. Kanske är det djärvt att tro att succén från 2015 återupprepas men vi tror ändå på fler virala rekord från den här kvinnan.