Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon har förvandlat ett hus i 70-talsstuk till ett modernt drömhus

Maria Sundqvist är passionerat intresserad av inredning. Tillsammans med sin familj förvandlar de ett 70-tals hus till ett modernt och stilsäkert boende.
– Jag ville ha ett hus som jag kunde sätta min egen prägel på och det har jag gjort nu, säger Maria Sundqvist.

Förra sommaren gick Maria Sundqvist och Mathias Wiström på visning i ett hus där tiden stått stilla. De möttes av gamla, murriga tapeter och hundratals kvadratmeter med mörka heltäckningsmattor. Allt de såg var potential.

– Vi ville köpa ett renoveringsprojekt, för det finns inget hus som jag skulle tycka var perfekt, men tanken var att ta renoveringen pö om pö, säger Maria och ler.

Läs också: Pippi Långstrump möter James Bond-skurk – häng med hem till det unga paret

Men renoveringen har gått i rasande tempo – familjen hade inget val. De sålde lägenheten och behövde ha någonstans att bo, dessutom behövde alla heltäckningsmattor rivas ut och nytt golv läggas in. Med bra stöd från vänner och familj kunde de köra på och få hjälp med sonen Molle som i dag är strax över året.

– Vi som skulle slappa med Molle i två månader, men det blev inte riktigt så. Vi ska ta igen det den här sommaren, säger Mathias.

Maria fortsätter:

– Ja ibland kände vi, "vad har vi gjort". Det är bra att man inte har en aning om hur mycket jobb det är innan för då skulle man inte göra det. Efteråt är man glad att man tog sig igenom det, säger Maria.

Sonen Molle mumsar chokladkaka och banan i det stora köket. Planlösningen är öppen och har förändrats rejält. Det murriga 70-tals köket har förvandlats till ett modernt kök och väggen till det gamla finrummet har rivits bort och gett plats till familjens matplats. En korkvägg går fint ihop med bänkskivorna i imiterad betong.

Läs också: Småbarnsfamiljen byggde nytt hus intill svärföräldrarna – ritade planlösningen själva

– Bänkskivorna ser ut som betong men det är faktiskt inte det. De är vanliga billiga bänkskivor som vi har behandlat med "Clay stone". Det var ett riktigt budgetalternativt och dessutom gick det att få till en lång bänkskiva och slippa fula skarvar som man får vid riktiga betongskivor, säger Maria.

Köksön inbjuder till social gemenskap. Fläkten är inbyggd och hissas upp när den behövs. Den gamla muren har fått ett lager med murbruk som sedan har polerats. Muren knyter ihop köket med vardagsrummet.

– Det här är mest ett sällskapsrum, tv tittar vi på i gillestugan nere. Och här utanför ska vi bygga en stor altan på 100 kvadrat, säger Maria och pekar ut mot trädgården.

På väggarna sitter svartvita affischer och i taket sitter flera spotskenor som kan förstärkas beroende på hur behoven förändras.

– Vi ville öppna upp och ha en ren stil med raka linjer. Golvet ska funka över tid och därför valde vi det här ljusa och klassiska, säger Maria.

Maria har fingertoppskänsla för färgsättning och Molles nyrenoverade rum är lekfullt, nyskapande och inbjudande. Han har precis upptäckt sitt nya fina rum. Sängen har byggts in med väggar och tak och i mitten av rummet står ett lekbord och ovanför det hänger tio lampor i långa sladdar.

– I Molles rum kunde jag flippa ur, där är man inte dygnet runt och det är samma med vårt sovrum, då kan man köra mörkare och dovare färger.

På ena väggen har Maria gjort ett kreativt blickfång med hjälp av ikeapallar vars ben har sågats av. De har fått kulörer som matchar rummet och bakom dem sitter belysning och ovanför pallarna vilar en hylla. Färgerna i rummet har valts för att senare kunna passa när rummet blir ett gästrum.

– Idéerna kommer till mig och sedan bara måste jag testa, säger Maria.

De är båda händiga och har lärt sig en hel del om renovering. Mathias bror är snickare och har bistått med ovärderlig kunskap och hjälp.

– Vårt bästa tips är att googla, då får man veta allt man behöver, säger Maria och skrattar.

Stilen i huset kallar hon industriell och italiensk bistro. Det är Maria som tar fram idéerna och sedan stäms de av med Mathias.

I huset finns fyra toaletter och tre våtutrymmen. Badrummet på entréplanet har renoverats och det mönstrade golvet fortsätter upp på ena väggen. Badkaret är matt och på golvet står stora krukor med gröna, prunkande växter.

Sovrummet har ett lyxigt lugn över sig och sänggaveln är blickfånget i rummet.

– Man kan säga att vi lät golvet fortsätta upp på väggen. Jag bygger upp bilder när jag ska göra inredning och försöker se framför mig hur det ska se ut och ofta blir det faktiskt bättre än vad jag har i huvudet. Vi är supernöjda med sovrummet, säger Maria.

Två gamla spegeldörrar har satts upp intill parets gemensamma walk-in-closet. Där står Marias högklackade skor på rad, kläderna hänger prydligt och var sak har sin plats.

– Det här är det bästa av allt min egen oas, säger Maria och drar isär dörrarna.

Läs också: Följ med in i gamla tornvillan på Södermalm – varje rum har sin unika tappning

I källaren ligger gillestugan. Den är inbjudande och modern och färgerna går i dova blåaktiga toner. Soffan rymmer ett helt fotbollslag och tvn är inbyggd i ett skåp. Maria och Mathias har lagt ner många timmar på renoveringen.

– Det här är mitt största intresse i livet och jag hämtar energi i det här. Man ska göra det man tycker är kul, säger Maria.

Och det finns renovering kvar att göra. Övervåningen ska färdigställas och källarutrymmena ska få sitt – så småningom. En altan på 100 kvadratmeter ska byggas under våren. Sedan blir det sommarlov och renoveringspaus. Då ska de njuta av lata och lätta dagar med Molle.

* Maria bloggar på inredesign.se och finns på Instagram under namnet @inredesign