Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon pratar för djuren

/

Djur är lika mycket värda som människor och bör behandlas därefter.
Jill Selander, ordförande för Djurens Rätt i Sundsvall Timrå, engagerar sig för den saken.
– Jag vill göra världen till en bättre plats för dem, säger hon.

Annons

Man får inte slakta människor och äta upp dem.

Man får inte förtrycka människor och bör inte profitera på dem.

Man får inte stänga in människor hur som helst.

Om detta är de flesta överens och det finns även många som kämpar för att människovärde och status ska upprätthållas.

Djurens rättigheter borde hållas lika högt, tycker Jill Selander som är talesperson för omkring 400 medlemmar i Sundsvall-Timrå-området.

– Tyvärr ses djuren alltför ofta som produkter och varor i stället för de individer de är, tycker hon.

Alla djur har rätt till sitt eget liv, sin kropp och sin frihet, alltså. Det gäller även de husdjur som Jill själv har tillsammans med sin mamma Yvonne i Lunde, Bergeforsen: Fem hästar och en katt. Ytterligare en hund och en katt finns på gården.

– Vi har dem bara som sällskap och de kommer definitivt inte att gå till mat, fortsätter Jill och klappar om "Nettan", en amerikansk Westernhäst som hon fått ta över för en symbolisk summa.

Aktiviteterna på intilliggande Timrå ridstadion i grannskapet är lite mer moraliskt komplexa. Jill har själv tävlat på amatörnivå och tycker att ridsport är okej så länge djuren tycker det är roligt och mår bra.

– Generellt tycker vi inte att man ska hålla många djur på samma ställe och de måste få vistas ute. Ekonomin ska inte styra. Djuren måste få utlopp för sina naturliga instinkter och behov och vi vill inte att djur ska gå till mat och skinnprodukter. Det finns bra alternativ till detta, säger hon.

Hur ser man då på djuren om de tycker det är roligt? I vissa fall är det uppenbart menar Jill och tar sin egen "Nettan" som ett exempel:

– Hon tvärstannar helt enkelt när hon inte vill promenera mer. Och på hundar ser man ju tydligt att de tycker att det är roligt att nosa upp saker. Men det blir fel när man driver tävlandet för långt, då det sker på djurens bekostnad. Att tävla med pengar när det handlar om djur lockar bara fram det dåliga hos människor.

Den egna övertygelsen växte fram i tidiga år. Grogrunden hittade hon bland annat i grannskapet där det fanns bönder, och mammans sambo var jägare.

– Jag tyckte inte om smaken på kött långt innan jag visste vad vegetarian eller Djurens rätt var för något, och liksom många andra barn ville jag inte att man skulle döda djuren.

I dag håller sig Jill Selander inte bara till den vegetariska kosten, hon har även anammat den veganska livsstilen. Hon äter vare sig ägg eller honung, dricker inte mjölk och undviker överhuvudtaget produkter som kan härledas till djur.

Tillsammans med Djurens Rätt på central nivå driver den lokala föreningen opinionsbildning framför allt gentemot politiker. Bland annat har man verkat för att stoppa sminktester på djur, och att chinchillorna ska få större burar.

– Vad jag vet finns numera inga minkfarmer kvar lokalt och det är jag glad för, säger Jill och betonar att man inte riktar sig mot enskilda personer i sitt arbete.

– Det blir bättre resultat om man går den politiska vägen, vi är partipolitiskt obundna, förordar fredliga insatser och har nolltolerans vad gäller våld mot såväl människor som egendom.

Annons