Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon sätter en ny ton för musik på svenska

Dumpad. Och aldrig nöjd. Det är så Veronica Maggio har presenterat sig hittills. Snart albumdebuterar hon -  och passar på att skriva om reglerna för hur man kan sjunga på svenska.


"Dumpa mig" blev en radiohit. "Nöjd?" likaså. I dagarna blev Veronica Maggio klar med de sista detaljerna på debutalbumet "Vatten och bröd". Skivan är inspelad tillsammans med producenten och låtskrivaren Stefan Gräslund. Till största delen i hans lägenhet i Stockholm. Under knappa omständigheter.

- Titeln började som ett skämt. Vi var så himla trötta på att inte ha några pengar och äta nudlar för åttonde veckan i rad. Men sedan fastnade det. Jag klurade och tänkte att det vi gör på skivan är att kombinera hiphop- och soulproduktioner med visa lika självklart som vatten och bröd hör ihop.

Veronica Maggio, som är uppvuxen i Uppsala och Italien men numera bor i Stockholm, har sjungit så länge hon kan minnas. De senaste åren har hon "hattat hit och dit" i diverse konstellationer. Men först när hon träffade Gräslund föll bitarna på plats.

- Jag gillar verkligen hans texter. De är inte så himla dramatiska eller överdrivet poetiska som texter på svenska ofta blir.

Som sångerska vill hon berätta något med rösten. Inte "bara höras".

- Monica Zetterlund är enormt duktig på det. Det är egentligen konstigt att det går att säga så mycket med så himla små medel som hon gör.

På "Vatten och bröd" flyter Veronica Maggios röst ut som mjuk tusch, exakt men flyktig, över lätta beats som sömlöst fogar samman jazzig hiphop med poppig folktronica.

- Jag bygger alltid upp egna, inre filmer, som spelas upp när jag sjunger. Jag tror att det beror på att jag har stått i så många garderober och undanskuffade mörka skrymslen och sjungit, jag har varit tvungen att hitta på egna bilder för att stå ut.

Målet, skriver Veronica Maggio på sin hemsida, är att göra "något som har fattats den svenska musikscenen sedan Monica Zetterlunds glansdagar": Cool musik på svenska.

- Det råder en allmän torka på artister som gör låtar på svenska med ett mer avslappnat tilltal. Håkan Hellström och Laleh skriver bra texter, men det är ju inte riktigt den genren jag verkar inom. Vi känner att vi har snubblat över något vi själva gillar. (PM)


Veronica Maggio

Ålder: 25.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Halvitalienska. Uppvuxen i Uppsala och i en bergsby i Toscana. Har pluggat italienska och medie- och kommunikationsvetenskap men alltid satt musiken främst.

Aktuell: Debutalbumet "Vatten och bröd" släpps den 6 september.