Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon ska dela ut julklappar till stans tiggare: "Jag vill skänka julglädje"

Emma Alamattila är en tjej med stort hjärta.
För några veckor sedan bestämde hon sig för att dela ut julklappar till Sundsvalls tiggare.
– Jag vill skänka julglädje till de som har det svårt, säger hon.

Emma Alamattila har länge tänkt på att göra något för tiggarna i Sundsvall och i november föddes idén.

Hon ska dela ut julklappar till dem.

– Efter att jag pratat med en tiggare i Sundsvall så kände jag medlidande, det känns som en självklarhet för mig att göra det här. Jag vill skänka julglädje till de som har det svårt, säger hon

Emma menar att tiggare blir alltmer utsatta i Sverige och att man inte får glömma att det finns flera olika orsaker till att människor söker sig hit för att få hjälp.

– Det finns många anledningar till varför de är här. Fattigdom, arbetslöshet, hunger, en bättre framtid för barnen, sjuka släktingar och hopp om ett bättre liv. Sverige är ju ett av världens rikaste länder så jag tycker att vi borde komma på mer långsiktiga lösningar, säger hon.

Hygienartiklar, filtar, kuddar, frukt och godis. Det är några av gåvorna som hon tänker skänka. Tiggarna som har små barn kommer att få ritblock och kritor.

– Kompisar och andra som jag har berättat idén för har hjälp till och bidragit med pengar. Jag är oerhört tacksam över all hjälp jag fått, utan dem hade jag nog inte fått ihop det här, säger Emma Alamattila.

På måndagen den 21 december kommer hon att dela ut julklapparna i Sundsvall.

– Jag vill uppmana andra att göra samma sak, även små gåvor gör stor skillnad för tiggarna, säger hon.

Emma Alamattila pluggar till sjuksköterska på Mittuniversitetet i Sundsvall. Efter julklappsutdelningen åker hon hem till Haparanda där hon ska fira jul med sin familj.