Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon skrev den uppmärksammade insändaren

Förskolläraren och småbarnsmamman Sanna Claesson skrev den uppmärksammade insändaren med rubriken "Förskolan är inte en plats för en ettåring".
– Responsen har varit jättestor och mestadels väldigt positiv. Det är både andra föräldrar och kollegor som har hört av sig, berättar hon.

Insändaren har delats mer än 25 000 gånger på sociala medier och den har blivit läst över hela landet.

– Målet med den var att stärka andra föräldrar för att de ska våga vara hemma lite längre med sina barn. Som det ser ut nu är miljön alldeles för stressig för en ettåring. Stora barngrupper och vikariebrist gör att den kan uppfattas otrygg, säger Sanna Claesson.

Det hon minst vill är att hennes tankar ska ge föräldrar dåligt samvete.

– En del har blivit upprörda och säger att de inte har möjlighet att vara hemma, men jag skrev ju insändaren för barnens skull. Sedan finns de som säger att det har funkat bra för dem och då är det ju jättebra. Huvudsaken är att man tar ett eget beslut och att man inte tror att förskolan står för något magiskt.

Sanna Claesson har jobbat på flera förskolor i Sundsvall och Timrå och hon önskar att föräldraledigheten skulle vara i två år i stället för i ett och ett halvt.

– Även om pedagogerna gör ett jättebra jobb och försöker hinna med alla barn så tvingas barnen ofta vänta. Anknytningen är viktig när ett barn är omkring ett år och det är ju en så kort tid de är små. En del tror kanske att de missar något eller kan komma efter i utvecklingen om de inte börjar på dagis tidigt men det måste vara mer värt att de får vara hemma i en lugn miljö med sina föräldrar, säger hon.

Minskade barngrupper, större personalstyrka och höjda löner till förskolepersonalen tror hon skulle gynna barnen och vara lösningen på många av förskolans problem.

För tre månader sedan blev Sanna Claesson mamma till Eddie och även han kommer att få gå på dagis.

– Jag vill ha Eddie hemma så länge som möjligt. Han kanske får börja på förskolan när han är två år, säger Sanna Claesson.