Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon stod upp mot Nordfront – rättighetskämpen Pia Boija från Örnsköldsvik deltar i stor utställning

Hon stod upp mot Svenska Motståndsrörelsen Nordfronts manifestation i Örnsköldsvik och blev Årets Västernorrlänning på kuppen. Nu blir berättelsen om Pia Boijas civilkurage ett av inslagen i den stora utställningen "100 procent kamp" som öppnar på Sundsvalls museum.

Det var i fjol höst som Pia Boija, numera pensionerad präst, stötte ihop med Svenska Notståndsrörelsen/Nordfront, som stod på gågatan i Örnsköldsvik för att propagera för sin sak.

– Jag förstod direkt vilka de var, berättar hon.

– När de stod där med sina flaggor, och hade tagit barnens plats vid lekskulpturerna – inga föräldrar vågade släppa fram sina barn – så var det som om det brann till inuti mig. Och de där flaggorna, med vinklat T som står för Tyr, krigsguden i nordisk mytologi – jag blev så arg!

Hon gick hem och försökte lugna ned sig.

– Men jag skakade inombords av vrede. Så jag gick och hämtade det här fredsmärket, som egentligen är min dotters, tog det med mig och gick och ställde mig mittemot den här gruppen killar.

Protesten var stillsam – en enmansmanifestation för medmänsklighet, mot nazism och rasism. Pia Boija bara stod tyst och höll upp sitt fredsmärke.

– Ändå kände jag att de blev oroliga. De skickade fram en kille med budskapet att jag skulle gå därifrån. Han var väldigt saklig, inte alls otrevlig, men jag stod så klart kvar.

Maria Lindberg på ÖA passerade förbi och stannade för att göra en intervju till allehanda.se. Nyheten spred sig som en löpeld i sociala medier och uppmärksamheten kring Pia Boija blev stor – något hon egentligen inte trivs med.

– Jag vill inte stå i fokus för egen del. Däremot tycker jag att det är viktigt att lyfta sakfrågan, säger hon.

– Orättvisor, vi-och-dom-tänkande, kan jag inte tåla. Egentligen är det så enkelt, det handlar om ren och skär medmänsklighet – det ni vill att människor ska göra mot er ska ni också göra mot dem. Människor som hatar och försöker hetsa medmänniskor mot varandra gör mig både ledsen och arg.

Nu får Pia Boija än en gång stå symbol för kamp och rättvisa när den nya utställningen om rättighetskämpar invigs på Sundsvalls museum/kulturmagasinet lördagen den 16 april. Hon hamnar i gott sällskap; på utställningen berättas även om Frida Stéenhoff, verksam i Sundsvall, som var en av grundarna till den moderna feminismen i Sverige och ständigt väckte debatter om allt från röstr'tt och barnbegränsning till samkönad kärlek och aborträtt.

Utställningen berättar även om tvångssteriliseringarna, som var som mest omfattande under mitten av 1900-talet, och läraren Ingrid Johansson som slog larm om övergreppen som skedde på Bodaborgs "sinnesslöanstalt". På utställningen berättas även om händelserna kring Ådalen -31.

Pia Boija finns på plats vid invigningen för att berätta sin historia.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister