Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tillbringade två dagar på sjukhuset efter att ha använt Halloween-smink

Thérése Bergström från Hudiksvall svällde upp kraftigt i ansiktet efter att hon använt halloweensmink. Hon fick tillbringa två dagar på sjukhuset.

Dagen efter hon hade varit utklädd på halloweenfest började hennes ansikte svälla upp. Hon hade använt smink för att se ut som en zombie med en dragkedja i ansiktet. Hon fick röda utslag i ansiktet och huden var irriterad.

Efter att ha pratat med rådgivningen åkte hon in till akuten. Hon fick flera olika allergitabletter och fick rådet att komma in igen om det blev värre. När hon vaknade på morgonen kunde hon knappt öppna ögonen.

– Sambon som satt och åt frukost fick en chock när jag kom upp. Det var bara att åka in till sjukhuset igen, säger Thérése Bergström.

På sjukhuset blev svullnaden värre och värre. Hon fick bland annat kortisontabletter. Eftersom hon är gravid kunde hon bara få en begränsad mängd kortison för att inte barnet ska riskera att skadas. Hon hade svårt att andas och fick syrgas.

– Det kändes som om ansiktet skulle brinna upp, säger Thérése Bergström.

Hon har aldrig reagerat på några sminkprodukter som hon använder och hon är inte allergiskt mot något. Läkarna kunde inte förklara vad det var hon reagerat på.

– Jag vill varna andra, jag kommer aldrig använda sådant smink igen, säger Thérése Bergström.

Läs mer: Barnsmink ska granskas

Hon läste innehållsförteckningen på baksidan av förpackningen och noterade den lilla texten om att vissa kan få en allergisk reaktion av produkterna, en liknande text som finns på de flesta sminkprodukterna. Men eftersom hon aldrig reagerat på något tänkte hon inte så mycket mer på det.

I sminkprodukterna som Thérése Bergström använde finns bland annat ett misstänkt hormonstörande ämne, Propylparaben. Ämnet står med på listan över tillåtna konserveringsmedel som får användas i kosmetiska produkter. Inför halloween undersökte Naturskyddsföreningen flera sminkprodukter som säljs till barn och ungdomar. Den undersökningen visade att flera produkter innehåller hormonstörande ämnen och allergiframkallande ämnen. Många av ämnen är tillåta att användas i kosmetiska produkter. Återförsäljaren av produkten som Thérése Bergström köpte uppger att de endast säljer smink som är testat och godkänt enligt rådande EU-regler.

Läs mer: Otäcka ämnen i halloweensmink

Nu har det gått ett par dagar sedan Thérése Bergström insjuknade och ansiktet har blivit bättre.

– Jag tycker det borde finnas bättre varningstexter på förpackningar som syns tydligt. Och att det tydligt ska stå vad det innehåller, säger hon.

Läs mer: Gifterna finns överallt