Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon trivs bra med sina vägval i livet

Susanna Tenno trivs bra med livet och att bo i Ljustadalen. Pusselbitarna har fallit bra på plats för henne och sambon Fredrik och barnen. Hon jobbar som förskollärare med gångavstånd till jobbet. På fredag vänta överraskningar när hon fyller 30 år.

Annons

Ljustadalen i Sundsbruk är en utmärkt plats att bo och växa upp i. Det anser Susanna Tenno som bara har ljusa minnen från sin barndom.

– Jag älskar Ljustadalen och har hittills aldrig haft någon större längtan härifrån. Jag och min familj ha det praktiskt och trivsamt här, konstaterar Susanna.

I dag bor hon i radhus på Pingstvägen och hon är född och uppvuxen runt knuten, på Söndagsvägen. Hennes föräldrar kommer från Uleåborg i norra Finland där Susanna har mycket släkt.

Området i Ljustadalen var barnrikt och Susanna och hennes lillebror och storasyster saknade aldrig kompisar. Susanna minns med värme allt bus och skoj med kojbyggen och annat i skogsbrynet intill.

I lågstadiet märkte Susannas lärare att hon var bra att simma. Hon tyckte mycket om att vistas i simbassänger och det ledde till att hon började med simning i Sundsvalls Simsällskap. Hon fick bra stöd hemifrån och hade andra kompisar i området som simmade. Susanna tävlingssimmade med hyfsad framgång och det blev många resor kors och tvärs i Sverige.

– Det var väldigt roligt, men det tog också väldigt mycket tid och när jag valde att sluta närjag gick i sjunde klass. Jag ville umgås mer med mina övriga kompisar.

Från åttonde klass började hon i stället att gå på gym och träna. Gruppträning på i huvudsak Ego i Sundsvall har hon sedan fortsatt med.

Tidigt visste Susanna att hon ville ha ett yrke där hon fick jobba med människor. I gymnasiet valde hon Barn- och fritidsprogrammet på Åkersviks skola. Efter de tre åren där fick hon hoppa in som vikarierande förskollärare på Uslands skola på Alnö. Där blev hon kvar i ett år och hon fick klart för sig att hon valt rätt yrkesväg.

Susanna tog körkort och pluggade vidare vid Mittuniversitetet i Härnösand i tre år. 2010 kunde hon titulera sig färdigutbildad förskollärare. Hon hade lyckan att få jobb tre veckor efter examen. Det blev en tjänst på Trädets förskola i Johannedal och där har hon jobbat var sedan dess.

– Jag har gångavstånd till jobbet och jag trivs utmärkt i en stimulerande arbetsmiljö där jag känner mig behövd, jag älskar ju barn.

Susanna träffade sin sambo Fredrik Wiklander från Alnö 2009. Sedan en tid tillbaka bor de i radhus tillsammans med barnen Alice 4 och Charlie 2 år. Att Fredrik är händig när det gäller snickeri och att paret tycker om att gå på loppis märks i interiören. Här finns fina inslag av vintage och eget hantverk.

Susanna fortsätter att träna på Ego 2-3 gånger i veckan. Hon tycker om den tuffa energin som finns där.

I somras skaffade sig paret en fritidsstuga vid Döraberget i Bollstabruk. Där kommer familjen att tillbringa mycket ledig tid i fortsättningen.