Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tvingades föda själv på vårdhotellet – barnet landade på golvet med ansiktet först

När Sundsvallskvinnan skulle föda sin dotter i måndags var hon på rätt plats, men ändå inte. Hon fördes till vårdhotellet och där tvingades hon föda ensam och i panik. Hon hade dessförinnan ringt och larmat utan att någon kom.
– Babyn föll i golvet med ansiktet först. Det var blod överallt, säger den chockade nyblivna mamman.

När kvinnan väckte sin make tidigt i måndags morse lämnade paret sina tre barn med ett löfte till äldsta dottern om att barnens pappa snart skulle vara tillbaka.

Den blivande mamman skrevs in på förlossningen på Sundsvalls sjukhus, hon undersöktes och innan maken åkte hem till de andra barnen fick han ett löfte om att hon var i trygga händer.

Läs också: BB-frågan i finansutskottet: Nedläggningen i Sollefteå kvarstår

Förlossningspersonalen ska sedan ha sagt att barnet nog inte skulle komma förrän framåt kvällen och därför fördes mamman till vårdhotellet där hon fick instruktioner om vilket nummer hon skulle ringa om något oförutsett hände.

– Förlossningen startade ganska snart och jag ringde och ringde men det bara tutade i andra änden. Jag fick inget svar och ingen kom för att hjälpa mig.

Kvinnan reste sig därefter och försökte gå mot dörren men på grund av det intensiva värkarbetet och de svåra smärtorna klarade hon inte att ta sig ända fram.

– Jag var i panik när jag kände att barnet började komma och då stod jag lätt böjd med handen på larmknappen.

Den lilla dotterns ankomst blev brutal. Hon föll i golvet med ansiktet först, samtidigt som hennes mamma var helt omtöcknad och näst intill svimfärdig.

Mammans ögon tåras när hon berättar om sin oro och hur hjälplös hon kände sig.

– Jag sträckte mig efter min baby och tog upp henne och masserade hennes rygg. Det var blod överallt. Det var som en mardröm, berättar hon.

Läs också: Sundsvallskvinnor reser till Kenya för att hjälpa gravida tonårsflickor: "Väldigt tragiska människoöden"

Både hennes make och familjens vänner är djupt kritiska till det som har skett.

– Vad hade hänt om min fru hade svimmat eller ramlat och varit oförmögen att ta sig till dörren. Då hade hon och barnet kunnat bli liggande där och någon av dem hade kunnat dö, säger maken.

Kvinnan kunde så småningom hasa sig fram till dörren för att ropa på hjälp.

– Jag skrek "snälla hjälp mig" och då var det en kvinna som jobbade på hotellet som kom springande.

Enligt den nybivna mamman blev även den kvinnan chockad.

– Hon frågade vad det var som hände och blev alldeles förstörd när hon såg att jag var ensam på rummet.

Enligt mamman tog det sedan tid innan vårdpersonalen dök upp.

– Det var fruktansvärt. Vi känner fortfarande stor oro över hur det är med vårt barn efter det hårda fallet, säger hon.

Läs också: Överläkarens farhågor: "Stänger ni förlossningen stänger ni hela Sollefteå"

Redan på tisdagen skrevs mor och dotter ut, enligt paret. De har nu kallats till ett möte på sjukhuset för att gå igenom förlossningen men mamman är tveksam till om hon vill åka dit.

– Jag har mardrömmar och svårt för att sova efter det som har hänt. Till de andra barnen har jag haft mjölk för att kunna amma dem men nu måste vi ge babyn mjölkersättning.

Paret kommer från Ryssland men har bott i Sverige i tio år. De andra tre barnen är alla födda på Sundsvalls sjukhus och mamman har tidigare haft helt normala förlossningar.

Anledningen till att de berättar om traumat de har upplevt är att samma sak kanske kan hände någon annan.

– Det får inte gå till så här. När jag lämnade min fru på sjukhuset lovade man att både hon och jag skulle kunna känna oss trygga. Det som hände är en katastrof och vi oroar oss hela tiden över om allt är okej med vår dotter, säger barnets pappa.

Mikaela Forsmark är ansvarig på vårdhotellet på Sundsvalls sjukhus och enligt henne ska händelsen utredas.

– Vi förstår att det här var en traumatisk upplevelse för mamman, det var det för vår personal också. Ibland händer det saker som inte går att förutse. Det är rapporterat som en avvikelse och vi har startat upp en utredning för att se om det är något som har brustit, säger hon.

■ ■ För mer nyheter om landstinget, klicka här – och följ ST.nu på Facebook .