Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tvingades gå i förtid – nu har hon kommunens hetaste jobb

Ett nytt år står för dörren. Men vilka profiler kommer vi att snacka om under 2016?
ST har funderat och presenterar tio heta namn.
Ulla Näsman kammar hem en sjunde plats.

Så var 2015 för Ulla Näsman

För Sundsvallsborna är Ulla Näsman ett känt ansikte. Fram till sommaren 2014 var hon kultur- och fritidsdirektör i Sundsvalls kommun men fick gå från uppdraget i förtid. Till Sundsvalls Tidning sade hon själv att hon gärna hade fortsatt jobba året ut. Däremot hade hon bestämt sig för att hon inte ville vara förvaltningschef fram till pensionen. Hon hade dock velat slutföra det hon påbörjat – men kommundirektören hade andra planer. Efter åtta år på posten och ett helt yrkesliv inom olika kommunala förvaltningar blev Ulla utan jobb. Men ledigheten varade inte länge.

I november 2015 var hon tillbaka i kommunhuset, då på den nyinrättade tjänsten som flyktingsamordnare.

Det många kommer att minnas av 2015 är just flyktingsituationen och det var året då Sundsvalls kommun behövde anställa en person på heltid för att kunna samordna arbetet med alla nyanlända. Skolors idrottshallar öppnades som evakueringsboenden och kommunen efterlyste Sundsvallsbornas hjälp med allt från att samla in kläder till att ta sig an sociala uppdrag.

Så blir 2016 för Ulla Näsman

När vi stänger 2015 och går in i 2016 gör vi det med flyktingfrågan fortfarande brinnande högaktuell. Myndigheterna bedömer att läget fortfarande är ansträngt i länet och för bara några veckor sedan pratade man om att eventuellt behöva kalla in studenter, pensionärer, hemvärnet och försvaret för att hjälpa till.

När Ulla Näsman tillträdde i november sa hon själv att hon trodde att uppdraget skulle sträcka sig även över 2016. Vi tror att hon har rätt och vår gissning är att hennes arbete bara har börjat. Det handlar inte längre om något tillfälligt, vi tror att Ulla kommer att få fler kollegor framöver. Integration blir en allt större fråga i vårt samhälle och kommer att kräva bemanning därefter.

Det finns anledning att tro att Ullas arbetsuppgifter ser annorlunda ut 2016 jämfört med under hösten. Förhoppningsvis kommer hon inte behöva hantera mestadels akuta problem utan fokusera på mer långsiktiga lösningar. Att hitta boenden och få in nyanlända barn i förskola och skola känns som troliga områden som fokus kan komma att ligga på.