Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hönsfarmarna är inte många – men de finns

I lilla Banafjäl norr om Örnsköldsvik produceras varje dag ungefär 28 000 ägg. Därmed är hönseriet, som har både ekologisk och konventionell produktion, ett av få stora hönserier som finns kvar i Norrland.
– Just nu är det tufft. Vi skulle behöva en krona mer betalat per kilo, säger företagarna Peter Sellgren och Fredric Nylander.

Det finns ungefär sju miljoner höns i Sverige och ungefär 180 000 av dessa finns i de fyra nordligaste länen. Få hönserier i norr, knappt tio stycken, har sedan medfört att Norrlandsproducerade är en bristvara.

Kusinerna Fredric Nylander och Peter Sellgren har satsat fullt ut på äggproduktion i Banafjäl. För några år sedan tog man också företaget ett steg längre och byggde ut med ekologisk produktion. I dag är företagarna glada för just den satsningen, men säger samtidigt att tiderna har blivit sämre än när man vågade satsa.

– Vi omsätter ungefär mellan 8 och 10 miljoner kronor i dag, men det blir noll kvar i slutänden, säger Peter Sellgren.

– Och målet har inte varit noll – redan nu finns ett visst renoveringsbehov, säger Fredric Nylander och tillägger att den gamla konventionella delen, med ungefär 19 000 höns, numer visar röda siffror.

– Kombinationen spannmålsodling och ekologiska ägg bär upp, säger han sedan.

På frågan om hönseriet, eller rättare sagt hönserierna, finns kvar om tio år svarar duon att "skulle de lokala handlarna köpa deras ägg i stället för ägg från Skåne och liknande, då skulle det finnas hopp".

– Det är egentligen skittråkigt att handlarna här omkring inte vill sälja mer av våra ägg. I stället säljer de ägg som har fraktats långt innan de kommer till butiken, säger Peter Sellgren.

– Men vi måste få bättre betalt. Annars kan vi tvingas sluta. Men samtidigt har vi även funderat på att utöka. Men det är inte rätt läge just nu, säger Fredric Nylander.

– Det är ju tuffare nu än när vi byggde ut och satsade ekologiskt. Det är för oss som för mjölkbönderna, det handlar ungefär om en krona, säger Peter Sellgren och tillägger att egentligen blir det bara 6 öre mer i betalt per ägg.

Sammanlagt produceras i dag ungefär 190 ton kravmärkta ägg per år i Banafjäl, plus cirka 350 ton konventionella ägg. Det mesta av produktionen paketeras sedan i Östersund och säljs som Norrlandsägg.

– Ska vi överleva kanske vi måste sköta paketeringen själv i framtiden, säger Peter Sellgren, som tillsammans med Fredric Nylander satsade 10 miljoner kronor på Myra gård och ekologiska ägg.

– Och numer har vi även frigående höns där det produceras på konventionellt sätt. Där har vi byggt om för drygt 3 miljoner kronor, säger Fredric Nylander.