Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas du på en vit jul?

En del kanske tror att många och dyra julklappar står högst på önskelistan till jul. Många barn (och anhöriga för den delen) önskar dock inget hellre än att föräldrarna/familjen ska vara nykter under denna familjehögtid. För julen är just det – en högtid för familjen som borde vara fylld av glädje och erbjuda en trygg gemenskap med nära och kära.

Vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol (oavsett om det är liten mängd). De vuxnas kramar blir annorlunda, deras skämt blir omöjliga att förstå, de luktar konstigt och i värsta fall blir de arga och våldsamma.

Alkoholkonsumtionen ökar vid några högtider och storhelger under året, så även vid jul- och nyårstider. Det är dessa stunder som är de värsta dagarna för ett barn. Förra året trodde 74 procent av svenskarna att julen skulle bli minst lika bra med mindre alkohol. Drygt 53 procent av svenskarna upplever negativa effekter av alkohol under jul och nyår. Tre av fyra kan tänka sig att dricka mindre alkohol än förra julen (enligt en SIFO-undersökning på uppdrag av IQ).

Vi hoppas att denna tanke ska leda till handling. Ta ställning för en vit jul! Det absolut enklaste du kan göra bland allt julstök, julklappsshopping och adventsfirande är att säga nej till alkohol. I stället kan du fokusera helt och hållet på det som spelar roll för barn och barnbarn.

Vi hittade ett inlägg på Facebook av en sjuksköterska på BUP med en uppmaning till föräldrar som dricker: "Har du varit nykter på krogen någon gång? Hur kändes det? Välkommen till dina barns vardagsrum på julafton!"

Vårt budskap riktar sig till dig som regelbundet eller mer sällan dricker alkohol. Om du kan avstå från alkohol under den kommande jul- och nyårshelgen så skulle du göra någon i din närhet väldigt, väldigt lycklig! Samtidigt får du uppleva så mycket mer.

Ta ställning för en vit jul. Det kan bli de bästa helgerna någonsin för dig och din familj.

Per Fredheim

IOGT-NTO Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel