Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hoppas verkligen att Giffarna går upp"

Att han hejar på Modo är allmänt känt, ångermanlänning som han är.
Men Stefan Löfven har ännu ett favoritlag: GIF Sundsvall – som han på söndag ser på plats i Stockholm tillsammans med kollegan och Hammarbysupportern Carin Jämtin.
– Det var längesedan jag såg dem live så det ska bli jättekul, säger Löfven.

Visst finns det några, men det är inte så att GIF Sundsvall har en uppsjö av "kändissupportrar". Här är i alla fall ett tungt namn: Stefan Löfven, som i höst kan bli svensk statsminister.

– Det är sedan jag var ung. Då följde jag både Giffarna och IFK Sundsvall. När jag gjorde lumpen utanför Sollefteå brukade vi åka ner till Sundsvall och titta på matcherna. Sen har jag fortsatt att följa Giffarna med en förhoppning om att de ska hålla "Norrlandsfönstret" öppet, säger Socialdemokraternas partiledare.

Inte blev intresset mindre när ett par ungdomskompisars son blev allsvensk spelare i GIF Sundsvall.

– Precis som jag har Daniel Näsholm Undrom som moderklubb och man blev lite stolt över att någon därifrån kunde ta sig så långt, säger Löfven.

Mitt inne i valrörelsen finns inte många möjligheter att se Giffarna live, även om det blir en och annan tv-match.

– De vann ju rätt rejält mot Gais senast, efter de tunga förlusterna mot Östersund och J-Södra. Jag hoppas att det var vändningen och att vi får jubla på söndag.

Då ska nämligen Löfven se GIF på plats på Tele2 Arena i Stockholm – tillsammans med en inbiten hammarbyare: Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Jag är född på Södersjukhuset, har alltid bott söder om stan och har spelat basket för Hammarby. Så jag är hammarbyare sedan länge, säger Jämtin.

Finns det risk för att det blir en spricka inom Socialdemokraterna inför valet om "fel" lag vinner på söndag?

– Ha, ha. Nej, sprickan finns ju redan eftersom vi håller på olika lag. Men vi har ett gemensamt, brinnande idrottsintresse, säger Jämtin.

Går Hammarby upp i år?

– Jag hoppas det. Men det har varit lite svajigt under säsongen. Vissa matcher spelar de helt fantastiskt, andra matcher är det – om jag ska vara diplomatisk – inte fantastiskt. Nanne (Bergstrand, tränare) måste få ordning på stabiliteten i laget, det gäller att spelarna håller i 90 minuter.

Och GIF Sundsvall?

– Det är alltid svårt att säga, men jag hoppas verkligen att Giffarna går upp. Det verkar ju handla om dem, Hammarby och Ljungskile, säger Stefan Löfven.

Löfven och Jämtin är inte de enda idrottsintresserade toppolitikerna i Sverige. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ses till exempel då och då på Djurgårdens matcher.

Är det en fördel som politiker att även synas i sådana här sammanhang?

– Jag har inte tänkt så. Jag har ett genuint intresse för fotboll och har spelat själv. Varje gång det är fotbolls-VM konstaterar jag att det är den bästa sporten man kan se, och den är ju så stor och folkkär i hela världen, säger Löfven.

– Visst kan det vara bra att folk ser att även politiker är som vanliga människor och går på sport. Men förutsättningen är att man har ett genuint intresse och inte bara går dit för att synas. Sånt genomskådas, säger Jämtin.

Till sist den stora frågan, hur slutar söndagens match?

– Jag tror Hammarby vinner med 2–1 och befäster serieledningen, säger Jämtin.

– Det blir stentufft och Hammarby har ju hemmaplan. Men man måste vara optimist, jag säger 2–1 till GIF Sundsvall, säger Löfven.