Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hör den vältalige 12-åringen berätta om bäverförslaget som ska sätta Härnösand på kartan

Betongsuggor som ser ut som bävrar. Eller suggor som är målade i regnbågens färger.
Nu finns det nya idéer om hur Härnösand ska kunna sättas på kartan.

Annons

I ett medborgarförslag föreslås att Härnösands kommuns betongsuggor ska se ut som bävrar – det djur som finns med i Härnösands stadsvapen.

Bakom förslaget står Sebastian Rasmusson, tolv år, från Härnösand. Han vill att betongsuggorna i Härn­ösand fräschas upp och tror att det i förlängningen kommer locka bostadssökande familjer med en mer attraktiv stadsbild.

– Jag fick idén när jag var i Visby. Deras betongsuggor ser ut som Gotlandsfår, berättar han.

Hans idé har nu fallit i god jord hos Härnösands kommun och kommer finnas med när kommunen nu utreder sina varumärken.

Det finns andra städer som på liknande sätt valt att piffa upp varumärket. Bland annat har Sundsvall valt att använda sina välkända färgglada drakar i centrum.

– Jag tror att de här idéerna passar bättre i ett centrumutvecklingssammanhang än när vi ska spärra av en väg. Vi har inte sagt nej till medborgarförslaget utan tar med oss dess tankar, säger Sara Nylund (S) ordförande i samhällsförvaltningen.

► Läs även: Sebastian skrev till Reinfeldt

I Sundsvall startade projektet 2003 som en idé för att öka trivseln i centrum. Varje år ställs cirka 45 drakar, tillverkade av armerad plast, ut i staden centrum. Och något liknande kan även samhällsnämnden tänka sig för Härnösands del. Men man har inte sagt att det är just samhällsnämnden som i så fall skulle stå för kostnaden.

– Det behövs en utredning om detta där bävrar kan vara en idé. En annan kan handla om att göra betongsuggor i regnbågens alla färger. Regnbågsmattan förknippas ju redan med Härnösand, säger Henrik Skyttberg, centrumutvecklare i Härnösand.

Samhällsnämnden ser dock att det skulle bli allt för höga kostnader om man skulle byta ut alla nuvarande suggor mot betongsuggor i form av bävrar. I så fall måste man betala både för konstnärlig utformning och för gjutmallar. Idén om regnbågsuggor skulle bli ett billigare alternativ.

– Jag har ställt mig positiv till att föra något. Och det har jag berättat för tjänstemännen i samhällsförvaltningen. Men när det gäller finansiering är det inte jag som kan fatta beslut, säger Henrik Skyttberg.

Just nu pågår ett varumärkesarbete inom Härnösands kommun. Och här finns idéerna med. Det handlar bland annat om idéer om regnbågsmålade avspärrningssuggor, containrar, hundlatriner och parkbänkar.

– Jag tror att den här frågan hamnar hos kommunstyrelseförvaltningen och så småningom i kommunstyrelsen, säger Sara Nylund.