Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hormonstinna mäns sexdrift behöver inte vara förklaringen till trakasserierna

Så har folket talat! Och med all rätt. Uppropen mot sexuella trakasserier och förnedringar är berättigade och välkomna. Men är det bara en vind som blåser temporärt eller kommer detta att leda till en bestående mental förändring i synen på och handlingar avseende den sexuella integriteten? Jag hoppas så.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men för att lära inför framtiden är det viktigt att kunna sin historia. Kanske bör man leta bakåt för att förstå varför dessa beteenden existerar. Och kärnfrågan kanske inte handlar om hormonstinna mäns starka och otyglade sexdrift utan om synen på människans okränkbara värde. Sunda värderingar som ligger till grund för hur vi interagerar med och respekterar våra medmänniskor.

För Plus-kunder: Från våldtäktsanklagad Hollywoodproducent till journalisterna i länet – så hänger uppropen ihop

Under min uppväxt fick jag, både i hem och skola, lära mig att "Gör mot andra vad du vill att de ska göra mot dig" och att människan inte är ett djur utan en skapad varelse med ansvar mot sig själv, sina medmänniskor och miljön vi lever i. Sen kom 60-talet med dess frigjorda sexualitet och 80-talet, individualismens årtionde. Kan dessa föreställningar vara en bidragande orsak till det vi nu sett blomma ut och komma fram i ljuset?

I dag predikas uppror mot normer. Men har vi inte normer i kombination med moral och etik kommer vi att springa vidare på ett gungfly av egna individuella uppfattningar och synpunkter utan en stadig värdegrund att referera till. Godtycklig individualism har vi fått nog av. Hellre då frihet men under ansvar.

I läroplanen för grundskolan från -94, nämns fem grundläggande värden: solidaritet med svaga och utsatta, jämställdhet mellan män och kvinnor, alla människors lika värde, människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet. Kanske det skulle gälla även vuxna?

GorTha

Läs mer om #metoo:

Tusentals journalister i upprop mot övergrepp och sexism – här är deras vittnesmål

Över 2000 kvinnor inom idrotten i upprop mot sexism och övergrepp

Debatt: Jag är en vit man som skriver om #MeToo – ska även jag få ett hatdrev mot mig?

För Plus-kunder: Mirjamsdotter vill bryta tystnadskulturen på redaktionerna: "Ska bli socialt omöjligt för män att hålla på"

För Plus-kunder: Lina Norberg Juuso menar att sexuella trakasserier sker överallt: "Har blivit klappad på rumpan av lokalpolitiker"

Insändare: Skulden ska läggas där den hör hemma – hos förövaren

Insändare: Mormor som vill ändra kvinnosynen: Vad lär ni era barn?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel