Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hos Annika gäller försiktighet med ljus

Familjen Nordlander glömde släcka stearinljuset som brann i köket. Det startade en brand i hemmet.
Nu har det gått tre år, men i dag får ljus bara brinna i vardagsrummet på kvällen när alla sitter där.

Jag tänder fortfarande inte ljus på morgonen och fortfarande kan jag minnas den hemska känslan när jag fick veta att det brann hos oss, säger Annika Nordlander.

Det var tack vare en granne, som av en ren tillfällighet gick hem på lunchen, branden upptäcktes så snabbt och räddningstjänsten larmad. Familjen betraktar honom ännu som sin ängel.

När jag kom hem var det ett väldigt pådrag, räddningstjänst, ambulans, polis, ST och grannar fanns på plats och det var en väldig dramatik.

Räddningstjänsten hade tvingats slå in en ruta för att ta sig in. Det snabba ingripandet lyckades begränsa skadorna till ett förstört köksbord och en sotad lampa. Men händelsen har satt sina spår.

Den julen tände jag inga ljus. Vi påverkades väldigt, väldigt mycket. Nu är jag försiktig. Jag skulle aldrig ha lampetter med stearinljus på väggarna eller ljus på pianot.

För att kunna börja tända ljus igen var Annika Nordlander tvungen att övervinna sig själv.

Men jag tänder aldrig ljus på morgonen, det blir bara på kvällen i vardagsrummet när vi sitter där och dricker te. Och jag har bara ljusstakar i material som inte brinner.

Den olycksaliga ljusstaken i köket hade ljushållare i metall men var gjord av trä, det kunde ha förhindrat eldsvådan om inte Annika Nordlander satt manschetter på ljusen. Det var de som tog eld och fick ljusstaken att börja brinna.

För oss gick det ändå bra. Men när jag läser i tidningen om andra bränder så drar det ihop sig i magen.