Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hos Nettan går fötterna först: "De är viktigare än man tror"

Undersköterskan Nettan Keller gjorde en vändning i livet och satsade på fötter. Nu driver den nyutbildade fotterapeuten en praktik i Timrå. "Många inser inte hur viktiga fötterna är", säger hon.

Våra fötter får gå många mil genom livet. Men trots det är de ofta bortglömda. Nettan Keller vill att fler ska få upp ögonen för hur viktigt det är att pyssla om dem.

– Om man tar hand om fötterna i förebyggande syfte går det att mota bort problemen innan de kommer, säger hon.

Nettan Keller flyttade till Timrå från Norrköping för fyra år sedan när hon träffade kärleken Örjan. Hon är utbildad och har jobbat många år i vården som undersköterska. Intresset för fötter har hon haft länge och förra året gjorde hon slag i saken och började studera i Stockholm.

Nu är hon 52 år och nyutbildad medicinsk fotterapeut.

– Det här jag vill göra fram till pensionen. Jag har märkt att det finns ett stort behov för fotvård. Det är många som har problem med fötterna och det är besvärligt att bli av med det på egen hand, säger hon.

Läs också: Efter 30 år med Festyran – nu vill Harriet sluta hyra ut maskeradkläder

Men trots att många går och dras med besvär märker hon att det finns en osäkerhet att söka hjälp med problemen.

– Många tycker att det känns äckligt. Mitt mål är att det ska kännas som en trivsam stund att få behandling. Jag ger råd och kan bedöma om någon skulle behöva uppsöka vård. Till exempel om någon har dålig känsel i fötterna. Då skulle jag skicka dem till vårdcentralen.

Under våren startade hon upp sin egna verksamhet och letade efter en passande lokal för en praktik. Det blev lite som kärlek vid första ögonkastet när hon kom in i den tomma lokalen på Södra köpmangatan.

– Jag såg direkt var jag skulle ställa stolen och kassan. Jag hade tur att jag hittade den.

Läs också: Söråkers Folkets hus får 300 000 kronor till biografen

I april började renoveringen och färdigställandet av Kellers fotvård och hälsa. Den 20 maj öppnade hon för kunder och förutom praktiken åker hon runt och ger behandlingar på boenden i Timrå och Sundsvall.

– Jag har fått ett jättebra välkomnande. Det har varit över förväntan. Första dagen var fullbokad, säger Nettan Keller.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Nettans tre tips för välmående fötter:

Klipp av naglarna rakt.

Fila fötterna högst en gång i veckan. Filas fötterna för mycket blir det lättare förhårdnader.

Smörj fötterna varje dag.