Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot mot politiker får aldrig accepteras

Jag vågar nog påstå att 2015 och 2016 varit ett tufft år för demokratin i Västernorrland. Vi har brottats med tuffa beslut och stora protester och tonläget i den politiska debatten har stundvis varit anmärkningsvärt högt. Vi har tagit del av många människors ilska och starka ogillande av vissa beslut. Sådant ska vi politiker acceptera, vi ska ansvara för och kommunicera våra beslut men vi ska aldrig någonsin acceptera hot mot politiker i våra roller som förtroendevalda.

Jag har full respekt för att man som medborgare starkt kan ogilla de beslut vi politiker fattar. Jag har också full förståelse för att man blir känslomässigt involverad i dessa beslut när de påverkar ens vardag. Men jag har ingen som helst förståelse för att dessa känslor mynnar ut i dödshot mot förtroendevalda.

Vi kunde nyligen läsa att landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren fått ett meddelande med dödshot i sin brevlåda. Hot och hat i mail och på sociala medier har tyvärr blivit en del av en hårt ansatts politikers vardag. Det är en sorglig utveckling när dessa hot nu tagit ett kliv in i fysiska brevlådor.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Hot mot politiker i dess tjänsteutövning får aldrig accepteras. Varken hot i brevlådan, i mail eller i sociala medier. Dessa attacker är inte bara en hemsk upplevelse för de som blir utsatt av dem utan också mot demokratin och vårt öppna samhälle. För att aldrig låta dessa hot bli en norm och en naturlig del i politiska uppdrag är det viktigt att de tas på allra största allvar.

Vårt samhälle präglas av en öppenhet och transparens i beslutsfattandet. Denna öppenhet måste vi värna och det är därför oroväckande när hot och hat mot förtroendevalda tycks bli en alltmer större del av uppdraget. I ett långsiktigt perspektiv kan man ställa sig frågande om människor i framtiden kommer att våga ta sig an ett förtroendeuppdrag?

Jag hoppas att vi kan vända denna trend. Att vi kan fortsätta ha en debatt med högt i tak, öppenhet i beslutsfattandet och tillgängliga politiker. Men för att kunna göra detta bör vi se över hur vi i Sverige hanterar hot mot förtroendevalda. Sveriges kommuner och landsting (SKL) bör uppmana riksdagen att skärpa lagstiftningen på detta område. SKL bör också uppmana regeringen att skjuta till mer resurser till polis och rättsväsende för att minska antalet hot.

Per Wahlberg (M)

Oppositionsråd Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel