Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot på nätet svårlösta brott för polisen: "Vi tar emot otroligt mycket anmälningar"

Hittills har inte kommunpolitikern Elin Nilssons polisanmälningar lett till att någon ställts inför rätta.
En polisutredning har lagts ner. En annan ligger och väntar på att någon ska hinna ta tag i den.
– Vi tar emot otroligt mycket anmälningar om förtal, ofredanden och ibland även hot på nätet, säger förundersökningsledaren Henrik Blusi.

Efter att Elin Nilsson (M) har anmält en del av hoten hon har utsatts för, finns det ännu ingen person som är skäligen misstänkt.

– Rent generellt är det här svårlösta brott. Man kan hitta en IP-adress som är knuten till ett abonnemang på en fastighet, men det beror också på hur hoten har skickats. Det finns många chattforum där det inte går att se varifrån kommentarerna kommer. Ibland ligger servrarna i USA eller någon annanstans, förklarar Henrik Blusi.

Läs också: I ljuset spricker trollen – ST träffar näthatarna

Har hoten eller trakasserierna skickats från en dator på exempelvis ett bibliotek, försvåras utredningen.

– Nekar ägaren av datorn eller om det är en allmän dator som har använts, då faller det. Samma sak gäller om det handlar om en dator på ett företag eller på en skola som många har tillgång till läggs ärendet också ner eftersom bevisningen inte kommer att räcka till åtal.

Henrik Blusi upplever att problemet med ofredanden och olaga hot på internet ökar men hittills har det inte gått att slå fast detta, eftersom det inte har funnits brottskoder där det står att ärekränkningarna eller hoten har skett på nätet. Från och med i januari i år finns det dock ett antal nya koder för näthatsbrott och i februari kommer den första statistiken att kunna släppas.

– Men det kommer in väldigt många anmälningar. I Västernorrlands polisområde har vi tre stycken it-forensiker som alla har väldigt mycket att göra.

På polisens hemsida står det om vikten av att människor anmäler den här typen av ärekränkningar eller hot. Ett argument är att det är viktigt för statistiken.

– Personer som upplever att de har blivit utsatta för brott ska anmäla, sedan får vi göra bedömningen om det räcker för att någon ska kunna fällas, säger Henrik Blusi.

På hans bord ligger en av anmälningarna gällande hot mot Elin Nilsson.

– När det handlar om hot mot en politiker ser vi generellt allvarligare på det, men just nu har jag ingen att lägga ut ärendet på, säger Blusi.

Läs också:

Elin Nilssons debattartikel: Att aldrig gå i flock och bryta mönster