Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotad och näthatad efter sjukhusuttalande

"Nackskott", "häxa", "snärtan."
Elin Nilsson (M) har överösts med näthat efter uttalandet om att Sollefteå sjukhus bör läggas ner.
Nu har hon polisanmält två av personerna bakom inläggen.

Sundsvallspolitikerns uttalande i påskveckan väckte stor uppståndelse både inom partiet och bland ortsbor. På Facebook-gruppen "Sollefteå Framtidens Akutsjukhus" har kommentarerna haglat och många av dem har varit både hånfulla och fientliga. "Bonusen för dessa begåvade individer borde vara ett nackskott", "Häxa!!!!", "Ful var hon också" skriver några av personerna.

– Det som är oroväckande är att det är vuxna människor som sysslar med personangrepp och direkta hot, säger Elin Nilsson.

Ett hundratal av inläggen har enligt henne varit hatiska och två så pass grova att hon under söndagen gjorde en polisanmälan.

– Jag kan absolut ta kritik och förstår att det här är en känslig fråga, men jag tycker det går för långt när det blir personliga påhopp och det går definitivt över gränsen när det blir hot, säger hon.

Elin Nilsson berättar att hon i sin roll som skolpolitiker brukar prata med ungdomar om kommentarer på nätet och att hålla en god ton mot varandra. Att nu möta näthat av potentiella föräldrar tycker hon är upprörande.

– Vad sänder de här människorna för signaler till sina barn – att det är ok med näthat? undrar hon.

Sundsvallspolitikern har tidigare fått en del sexistiska kommentarer, kommentarer om sin ålder och nedlåtande ord. Men det är först nu hon mötts av hot. Att polisanmäla personerna tycker hon är viktigt dels för att händelserna ska vara registrerade, dels för att markera vikten av det fria ordet och demokratin.

– Vi får se vart polisanmälan leder. Förhoppningsvis gör de något åt det och belyser frågan, säger hon.

Förutom kommentarerna på Facebook har Elin Nilsson även fått kritik av partikamrater. Den moderata kommunpolitikern Kerstin Svensson i Sollefteå krävde att hon skulle uteslutas ur partiet efter uttalandet.

– Jag förstår att en moderat politiker i Sollefteå inte håller med mig. Men i ett parti ska det vara högt i tak, säger hon.