Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotande elkris är regeringens ansvar

Den höga särskilda skatten på kärnkraft, effektskatten, i kombination med de lägsta elpriserna på 15 år håller på att slå ut den koldioxidfria kärnkraftselen. Läget är allvarligt. Slås betydande delar av den svenska elproduktionen ut hotas såväl klimatmål som en stor del av näringslivets långsiktiga konkurrenskraft.

Vattenfall flaggade nyligen för att även Sveriges yngre reaktorer, de från 80-talet, kommer att ställas av i förtid, om skatteläget och prisbilden håller i sig. Tidigare har kraftverksägarna gjort klart att de fyra äldre reaktorerna från 70-talet kommer stängas i förtid, senast 2020.

Dessa besked är alarmerande. Kärnkraften har under decennier utgjort 40 till 50 procent av produktionen i Sveriges elsystem. Den har bidragit till leveranssäker el till internationellt konkurrenskraftiga priser. Det har varit avgörande för stora delar av näringslivet, särskilt då den trygga tillgången på el till rimliga priser i någon mån kompenserat de svenska exportföretagens extra höga transportkostnader för att nå kunderna på världsmarknaden.

Fler stängda kärnkraftsreaktorer slår dock inte bara mot näringslivet, utan också mot klimatet. Om Sveriges koldioxidfria kärnkraftsel försvinner måste den kompenseras med andra former av elproduktion. Risken är stor att det blir kolbaserad el som kommer i kärnkraftens ställe – om inte i Sverige så i någon annan del av världen dit energikrävande produktion kan flytta.

Den höga skatten på kärnkraft leder till omfattande kapitalförstöring. Sveriges modernaste kärnkraftverk har en teknisk livslängd på 60 år. Den yngsta reaktorn, Forsmark 3, har varit i drift i 30 år och således bara kommit halvvägs.

Regeringen pekar på den parlamentariska Energikommissionen när det ställs frågor om den skadliga effektskatten. Det är dock att fly sitt ansvar. Regeringen höjde effektskatten för bara några månader sedan, i augusti 2015. Det skedde utan att Energikommissionen tillfrågades.

Regeringen kan fortfarande undvika en elkris med stora konsekvenser för svensk ekonomi. Redan i vårpropositionen i april bör statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson föreslå riksdagen att omedelbart avskaffa effektskatten.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Maria Sunér Fleming

Ansvarig för energi- och klimatfrågor, Svenskt Näringsliv

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel