Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellbåten förminskar fina kvarter – effekten är brutal

Hotellpråmen från Göteborg ligger sedan ett par veckor vid kaj i Sundsvall nedanför Kulturmagasinet. Pråmen ter sig i sammanhanget som en stor vit blaffa i stark kontrast till de i färgsättning och arkitekturform välartikulerade äldre stenstadshusen längs Sjögatan och i magasinskvarteren. Effekten är också brutal till och med mot de nya husen vid Norra kajen och pråmens närmaste granne vid kajen, de rödmålade trähusen. De omgivande byggnaderna förminskas av pråmen.

De omgivande byggnaderna förminskas av pråmen.

För Plus-kunder: Hotell Baltic vill att hotellbåten i hamnen flyttas: "Vi tittar rakt in i den"

Med modern visualiseringsteknik borde stadsbyggnadskontoret i förväg ha kunnat testa pråmens effekt på omgivningen, om inte den egna fantasin räckte till. Som pricken över i har pråmen dessutom några konstiga bågar över fönstren. Good Morning Hotels ”moderna” logga på skorstensatrapperna i form av en stiliserad tupp är typiskt intetsägande och gör inte det hela roligare. Men det är framför allt helhetseffekten som stör.

För Plus-kunder:  Se när hotellbåten Astoria anlände till Sundsvalls hamn

Kontraktet mellan kommunen och hotellägaren löper på fem år. Läget är ju så centralt det kan bli, så det hela kanske bär sig. Att hitta en för ägaren likvärdig plats, vilket föreslogs i en tidigare insändare, skulle nog bli en tuff utmaning för kommunen. Det finns mycket att heja på Sundsvall för, men inte för det här!

Flanör

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Sänk det fula fartyget för utsikten

En ful pråm förstör centrum – inte blir det lättare att sälja lägenheter nu

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel