Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellnätterna lider mot sitt slut

Julen är här. Och nätterna med tak över huvud går mot sitt slut för Tetteh Joseph Leetei och Paintsil Kobina.
På måndag är de hemlösa igen.

I två veckor bodde de på tågstationen i Sundsvall. Sen uppmärksammade 17-åriga Sally Ågebrant deras situation och kontaktade hotell i stan. Från den 22 november såg hon till att Tetteh Joseph Leetei och Paintsil Kobina fick sova i varsin säng.

– Det har varit väldigt bra och vi har känt oss glada, säger Paintsil Kobina.

De letar jobb varje dag och för två veckor sedan fick de äntligen ett positivt besked. Den tredje januari ska de få börja på ett återvinningsföretag i Timrå.

– Det är det löfte vi fått, säger Tetteh Joseph Leetei och vågar sig på ett litet leende.

Men med 25 minusgrader utanför Scandic hotell är de ändå oroliga. Flera hotell i Sundsvall har generöst bjudit på både boende och frukost i en dryg månad. Lunch har de ätit i Kulturmagasinet.

– Vi har varit på soppköket också, och Slink Inn. När vi kommer tillbaka till hotellet på kvällen dricker vi thé eller kaffe, säger Tetteh Joseph Leetei.

Natten mot måndag blir den sista.

– Efter den 27:e måste vi tillbaka till tågstationen, om inget händer, säger Paintsil Kobina.

Har ni själva försökt få fler hotellnätter?

– Nej, men vi har skickat våra CVs till hotellen, säger Tetteh Joseph Leetei.

Vad har ni för plan nu för att lösa situationen?

– När allt bara handlar om bristen på pengar är det väldigt svårt att fokusera på något annat. Vi känner oss lite förvirrade nu, säger Paintsil Kobina.

Problemet för männen är att de varken är asylsökande eller har uppehållstillstånd i Sverige och därmed inte kan få hjälp av myndigheterna. De båda kommer ursprungligen från Ghana men har bott och jobbat i Italien i 20 år och har uppehållstillstånd där. Men när landet krisade och jobben försvann blev livet besvärligt eftersom Italien inte har något fungerande socialt skyddsnät likt det i Sverige. Som EU-medborgare finns möjlighet att söka jobb i olika länder, den chansen tog Tetteh Joseph Leetei och Paintsil Kobina.

– Vi tycker om att jobba och kan tänka oss att jobba med precis vad som helst, samma sak gäller med boende. Allt vi behöver är tak över huvudet, säger Tetteh Joseph Leetei.

Sundsvall tycker de är en bra stad där det går att promenera överallt. De har gått många kilometer i sina försök att få ett jobb.

– I Stockholm måste man åka tunnelbana eller buss och det kostar pengar, och det är pengar vi inte har, säger Tetteh Joseph Leetei.