Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovslagare höll hov i Kungsnäs

30 sekunders koll.

Sedan ska hovslagaren smida en hästsko som passar just till den hoven.

Tävlingen kallas Eagle eye, ett något annorlunda tävlingsmoment utom för hovslagare som praktiserar det regelbundet när de möts.

– Det gick inte så bra. Min var två millimeter för bred, berättade John Forbord från Alnö som inte var riktigt nöjd trots att det för en lekman lät som ett fantastiskt resultat.

Han tävlade tillsammans med Åke Lindqvist från Norrhassel under namnet Norrlandspojkarna och var ett av de sex lag som deltog när Hovslagarföreningen hade sitt årsmöte i Kungsnäs i helgen.

I ett andra moment skulle de sko en häst tillsammans och de hade 70 minuter på sig. En tålmodig och stilig Mira fick pedikyr av dem.

Hela lokalen fylldes snabbt av en frän doft av bränt ben när upphettade hästskor prövades mot hovar innan de bankades till ett passande format.

– Temperaturen kan vara runt 500 grader på skon när den läggs mot hoven. Hästen känner inget obehag av det men en del reagerar på röken som uppstår och blir oroliga, berättar föreningens ordförande Michael Knap.

Det är ett tungt kroppsarbete hovslagarna utför, ändå blir det alltfler tjejer som söker sig till yrket och enligt Michael Knap kan många med teknik och mjukhet kompensera att de har mindre muskelstyrka.

– Men det viktigaste för en hovslagare är ändå att ha en bra känsla för form och balans. Att kunna se att hoven är plan och forma skon så att den passar hoven.

Problem inom yrket är ofta att säkerheten är bristfällig när de kommer ut på jobb, dåliga golv, dålig belysning och oroliga hästar och att det är ett ensamyrke.

– Därför är det viktigt med hovslagarträffar för att lära sig, få tips och utvecklas.

Så är det dags för norska domaren Magne Delebekk att granska resultaten. När han kontrollerar Miras hovar är det en omsorgsfull granskning. För Norrlandspojkarna blir det flest sjuor på den tiogradiga skalan.

– Fyra är inte godkänt. Sexa är vad som krävs för gesällbrev och en sjua för mästarbrev.

Och hur gick tävlingen då? Norrlandspojkarna kom på en fjärdeplats medan segern spikades av Team Strömsholm bestående av Mikael Westberg och Magnus Smedjeröd.