Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HSB: Fyra förlorade år för unga som behöver bostad

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Bostadsfrågan är smärtsamt osynlig i valrörelsen. Samtidigt visar nya siffror från SCB att bostadsbyggandet minskar för första gången på sex år. Detta i ett läge där hundratusentals unga vuxna runt om i landet inte har möjlighet att hitta ett eget hem. Om inte politikerna skapar förutsättningar för en ny social bostadspolitik är snart generationssveket slutgiltigt.   

Regeringen har under denna mandatperiod slagit sig för bröstet över den största bostadssatsningen på 25 år och över att bostadsbyggandet ökat de senaste fyra åren. Det stämmer att man satsat mer än på länge, men det är ökningar från historiskt sett mycket låga nivåer. Och det stämmer att byggandet ökat, dock långt ifrån i tillräcklig utsträckning.

Men nu visar statistik från SCB att byggandet minskat med drygt tio procent det första halvåret 2018, jämfört med samma period 2017. 

Bostadsbyggandet varierar i landet, men minskningen i storstäderna ligger på samma nivåer som i övriga riket. Om inget görs får vi för första gången i historien en ungdomsgeneration som oåterkalleligt får en sämre bostadssituation än sina föräldrar. Så kan vi inte ha det.

Men det finns ljus i bostadsmörkret. Sju av åtta riksdagspartier sa nyligen att de vill se en bred bostadspolitisk överenskommelse efter valet. Det är en bra början. En del kan göras på kommunnivå, men staten sitter trots allt på de avgörande nycklarna för att få till stånd en sammanhållen bostadspolitik med stabila spelregler över tid.

Nu är det upp till politikerna att komma överens om en sammanhållen bostadspolitik med stabila spelregler, trots att enskilda beslut kan vara svåra att fatta. Det är vår skyldighet mot kommande generationer som behöver någonstans att bo.

Här följer tre förslag som behöver ingå i en ny blocköverskridande bostadspolitik som öppnar dörrar för fler:

Ge unga möjlighet att äga. Bolånetak och amorteringskrav har gjort det svårare för unga och unga familjer. Det gäller även hushåll med genomsnittliga inkomster som fått det allt svårare att efterfråga en bostad. Vi behöver därför ett stöd till bosparande och startlån till den första bostaden.

Reformera bostadsbidraget. De senaste decennierna har bostadsbidraget urholkats. Det behöver utvecklas så att fler hushåll måste få möjlighet till ett boende som passar behoven bättre.

Förändra flyttskatten. I dag innebär flyttskatten inlåsningseffekter och att vi inte utnyttjar de bostäder som finns effektivt. Finansieringen måste upp på den politiska dagordningen.

Nu är det upp till politikerna att komma överens om en sammanhållen bostadspolitik med stabila spelregler, trots att enskilda beslut kan vara svåra att fatta. Det är vår skyldighet mot kommande generationer som behöver någonstans att bo.

Anders Lago

Förbundsordförande HSB

Christer Berglund

vd HSB Södra Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel