Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall för inte så länge sedan

Två journalister med en extremt god lokal- och personkännedom, en bokförläggare med 150 verk bakom sig och en driven formgivare har skapat boken Hudiksvall för inte så länge sedan.

Vi har valt ur det vi tycker varit roligt. Man skulle ju kunna skriva en bok för sig om varje litet avsnitt, berättar Lars Gösta Larsson som skrivit det synnerligen bildrika verket tillsammans med Lennart Ersson.
De har tillsammans 70 år bakom sig av lokalt skrivande. Förläggaren Lars Åke Winberg har varit aktiv i bildsökandet och bilderna har fått vara vägledande för texterna. Så det är ett synnerligen lättläst verk som kommer ut i dagarna och som på fredag firas med ett boksläpp för 200 personer.
Formgivaren Jennie Wik har fått detaljknorr på allt. Låt oss bara nämna kvittot för Abbas show på Köpmanberget i Hudiksvall den 25 juni 1975.
Det var meningen att Abba skulle ge showen redan året före men efter med allt ståhej med Eurovisionsschlagersegern gick det bara inte. Men Abba lovade komma året därpå och så blev det också, berättar Lars Gösta Larsson.
2 723 personer kom - en egentligen inte så märkvärdig publiksiffra - och betalade 54 460 kronor. Abba fick 60 procent, 32 676 kronor, men fick stå för kostnaden på 1 076 kronor för den inhyrda flygel som Benny Anderssons spelade på.
Bilderna är inte "bara" från Hudiksvalls Tidnings och museets arkiv utan även från fotoklubben och privatpersoner. Det är svårt/omöjligt att utse en bästa bild men Rune Erikssons med två klockbytande män på den anspråkslösa marknadstoaletten är mästerlig.
Det var tidigt 1960-talet. Du ser slangen och hinken, som ännu dög som tvättanordning, till vänster på bilden, säger Lars Gösta Larsson som skulle kunna konstatera att det var före miljökontorens era.
Lennart Westlund från Gnarp har ställt uppmed miljö- och familjebilder och några har kommit med i det tuffa urval som skett.
Vi har kapat och kapat även i våra texter.
För Lars Åke Winberg har livet som förläggare pågått i 30 år. Starkt sammanfattningsvis har det varit varierat med lönsamheten. Han minns gärna bokmässan i Göteborg 1991, vid tiden för Estlands frigörelse, då han kunde presentera Andres Küngs så aktuella bok om Baltikum.
Astrid Lindberg tog mig i hand och sade att jag var en god förläggare. Det har jag levt på länge, det har jag tänkt på då det varit motigt.
Tio böcker med Stig "Slas" Claesson och många lokala miljöhistoriska böcker har det blivit under åren. Den som nu vill ge sig ut på en tur med halvrör - och bli sist vald i laget - har chansen. På Högliden sjunger och spelar en finlemmad Björn Ulvaeus i Hootenanny Singers och Sixten Jernberg och Sonja Edström-Ruthström dominerar Skid-SM 1960. Allt, och så mycket annat, i ett lokalt mästerverk med massor av miljöbilder.