Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrem hetta väntar Fredrika i nästa världsdel

/
  • Efter tio veckor och 500 mil har Fredrika Ek nått Istanbul, och nu går resan in i Mellanöstern och  Centralasien.
  • Storslagna tältnätter vid toppen av Österrikiska alp-pass har varit en del av resan.

Före detta Hudikbon har hittills cyklat genom 13 länder på sin väg jorden runt.

Annons

Två till tre år beräknar Fredrika Ek, Sundsvall, att det här cykeläventyret ska ta. Fem kontinenter ska hon ta sig över på jordenruntturen, och all nödvändig utrustning ryms fastspänd på hennes cykel.

Resan började, efter lång planering , den 8 mars i Sundsvall. Dagen efter passerade hon Hudiksvall och Söderhamn på väg söderut. Nu har hon bytt de kalla nordiska nätterna mot stekheta dagar under Turkisk sol. Redan har hon passerat 13 länder. Under tio veckor har hon cyklat cirka 500 mil.

– Varje dag är ett helt äventyr i sig. Att på morgonen slå upp ögonen, utan att ha en aning om var eller med vem dagen kommer att sluta, är den bästa känslan jag vet, säger Fredrika Ek, som är född och uppvuxen i Hudiksvall.

I sin blogg beskriver hon att trots faktumet, att hon gör den här resan som en solotur, så känner hon sig inte ensam.

– Många gånger när jag stannat någonstans, för att fråga efter en toalett eller för att fylla min vattenflaska, så har det slutat med att jag ätit lunch med bensinmacksägaren eller tillbringat en hel eftermiddag i en grekisk familj. Människor är så hjälpsamma, varma och vänligt sinnade mot mig som dyker upp som en främling på cykel.

Hon har också varit med om äventyr.

– Trampa genom tyska orkanvindar, i timmar släpa cykel och utrustning genom lervälling på den albanska landsbygden eller att bli jagad av vilda hundar i norra Grekland låter nog inte så särskilt lockande för de flesta. Men känslan att helt förlita mig på mig själv och min egen förmåga lockar mig oerhört, förklarar Fredrika Ek.

Efter en andningspaus i Istanbul fortsätter färden mot Mellanöstern och Centralasien. Och det är nu som det riktiga äventyret egentligen börjar, tror hon.

– Kulturkrockarna kommer att bli större. Hettan extrem. Nya och större utmaningar kommer utan tvivel kräva kunskap, tålamod och total beslutsamhet från min sida. Men jag är redo, säger Fredrika Ek.

Mer läsning

Annons