Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humanitärt arbete är rock'n'roll tycker elev på vårdskolan

På två dagar fylldes ett halvt klassrum med inlämnade kläder. Projektarbetet som vårdskolans vuxenelever ordnade i veckan blev snabbt en succé.
– Det finns ett stort behov och det känns bra att göra något nyttigt, säger Stefan Svärd, en av arrangörerna.

När elever på Vårdskolans vuxenutbildning i Sundsvall skulle göra ett humanitärt projektarbete blev valet enkelt. Hela klassen tog snabbt ett gemensamt beslut att arrangera en klädinsamling till förmån för asylsökande flyktingar.

I skolprojektet ingick studiebesök hos olika hjälporganisationer och till slut valde man att ett samarbete med Sundsvalls kommun.

– Kommunen tar ett stort ansvar för de flyktingar som kommer hit. Det är snart vinter och det är många som sakna varma kläder och skor. Vi kommer att överlämna alla kläder så att det kan fördelas där det behövs som mest.

Insamlingen var bara öppen under två dagar men alla elever är glatt överraskade över mängden kläder som lämnats in.

– Vi har använt sociala medier för att berätta om insamlingen. Det har fungerat oerhört bra och vi har fått in mängder. Folk har också ringt och berömt oss, utan att lämna något, berättar vårdläraren Carina Nordström.

En av många som fick hjälp med tunga klädsäckar var Karin Mellberg:

– Det känns bra att kunna hjälpa till med varma kläder. Jag har rensat lite i garderoberna och lämnat både jackor och skor.

Stefan Svärd hade ingen tidigare erfarenhet av att anordna insamlingar av detta slag, men tycker att det känns bra att göra något som kan hjälpa andra:

– Hela grejen är ju faktiskt rolig, allt arbete och alla människor vi träffar i projektet. Jag kan bara säga att humanitärt arbete är rock´n´roll.