Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humant och rakryggat av Sundsvalls kommun

Förra vintern överrumplades Sundsvall av de tiggare från Rumänien och Bulgarien som sov ute, på järnvägsstationen, i pappkartonger och andra mindre lämpliga platser.

Privata initiativ med visst stöd av kommunen gjorde att ett läger växte fram i hamnen, som försågs med el och bajamaja för att hålla den värsta misären på avstånd. Men lägret har varit omtvistat, och det är heller inte en lämplig plats för det permanenta boende som det nu blivit för många av tiggarna.

Att bara fösa iväg dem skulle vara omänskligt, olämpligt, och inte lösa några problem.

Att däremot försöka hitta en lämpligare plats och förse den med något bättre faciliteter än i det nuvarande lägret är det bästa kommunen kan göra.

Att redan nu börja leta efter härbärge inför vintern är också helt rätt av kommunen, då de förra vintern tycktes tagna på sängen och det dröjde lite för länge innan sovplatserna i Fläsian gjordes tillgängliga för tiggarna.

Tiggarna själva säger att de vill bo kvar. Det är inte konstigt. De har gjort sig hemmastadda, att flytta är bökigt. De känner sig trygga med den omgivning de nu befinner sig i och de flesta av oss kan förstå att det är besvärligt att ryckas upp och tvingas flytta till en okänd plats.

Detta bör kommunen inte ta hänsyn till i det här fallet, detta eftersom – om det nu blir som det sägs – den nya platsen kommer att hålla högre standard än den nuvarande, något som jag är säker på att de boende kommer att uppskatta när de väl fått göra sig hemmastadda. En annan åtgärd, som vore fullt lagligt och som tillämpats på andra platser i landet vore att endast avhysa dem och lämna dem åt sitt eget öde. Inför det alternativet är valet inte svårt.

Tiggarna är här för att stanna, att då ordna så att de slipper frysa och har möjlighet att sköta personlig hygien är det minsta vi kan göra, och det kan och bör göras även om de själva inte jublar till att börja med.

Sundsvalls kommun agerar nu humant och rakryggat, betydligt bättre än de gjorde i vintras.

Läs också:

Kommunen flyttar tiggarna från Södra kajen

Tiggarna är här för att stanna