Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundägare: Jag bojkottar alla butiker som säljer raketer – varför gör inte politikerna slut på eländet?

På tal om smällare och fyrverkerier: Det är skadligt för miljön och för de som tillverkar fyrverkerierna, som har påtalats i ett par tidigare insändare. Det som är märkligt är att Sundsvalls kommunpolitiker inte tycker att de behöver ta hänsyn varken till miljö eller arbetsmiljö. Det är väl andra som skall göra det? Någon annanstans?

En annan märklig sak är att de, kommunpolitikerna, inte tycker att de behöver följa lagen.

Nu är det snart nyårsafton och vi som har husdjur fasar för ännu en plågsam helg då vi får ta hand om våra vettskrämda hundar, katter med mera. Rädda djur som inte kan äta eller uträtta sina behov de närmaste dygnen efter allt smällande. De kommer att försöka gömma sig så gott de kan för att slippa höra, men det brukar inte lyckas när det låter som om någon smäller av bomber alldeles utanför ens fönster. Varför får dessa olagligheter fortgå år efter år?

Det är ju redan förbjudet med smällare och fyrverkerier. Djurplågeri är i svensk rätt ett brott enligt Djurskyddslag (2018:1192) 2 kap. 1§: Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, 9§: Djur får inte agas, tillfogas skada eller överansträngas.

För många djur är smällare/fyrverkerier rena tortyren och måste betraktas som onödigt lidande, de tillfogas skada och kan betraktas som överansträngda i den situationen.

Jag förstår inte att politiker, poliser och andra ansvariga inte tar itu med dessa lagbrott och ser till att det blir ett slut på eländet. Är de så oansvariga för att de själva tycker att det är roligt när det smäller och väsnas? Omoget och förkastligt! Skärpning! Skänk pengarna till en hjälporganisation, förslagsvis Djurskyddet Sverige, så gör de nytta i stället för att skada.

Eller lägg pengarna där de behövs, socialnämnden har ett stort underskott exempelvis. De äldre kanske behöver lite extra uppmuntran i julhelgen. Det finns nog många "hål" att stoppa pengarna i där de gör större nytta än att smällas av på några minuter för en begränsad del av kommunens invånare. 

Jag bojkottar alla affärer som säljer raketer och smällare och föreslår att alla djurvänner gör detsamma.

Föreslår att kommunpolitikerna läser Djurskyddslagen.

Upprörd djurvän och hundägare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även:

Hundägare vädjar: Skjut era raketer – men håll er till midnatt på nyårsafton

Några raketer på nyårsafton i Sundsvall – som en piss i Mississippi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel