Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals grisar döda i kraftig ladugårdsbrand i Dalarna

Strax före midnatt på lördagskvällen larmades räddningstjänsten till en kraftig brand i en ladugård på Forsa Gård i Stora Skedvi i södra Dalarna.

Larmet om branden inkom till SOS Alarm klockan 23.36. Räddningstjänstens styrkor från Stora Skedvi och Säter larmades ut till Forsa Gård, liksom ambulans och polis. Senare tillkallades även vattenenheter från Falun och Borlänge.

En ladugård hade av okänd anledning börjat brinna.

– Det var öppna lågor genom gaveln på ladugården när vi kom fram, säger Johan Landenborg, räddningsledare vid räddningstjänsten.

Gården föder upp grisar och 170 grisar blev kvar inne i den brinnande byggnaden.

– Vi har 20 suggor och 150 kultingar kvar i byggnaden, som har gått åt, säger Johan Landenborg.

Gården har totalt omkring 1000 grisar och flera av dem fanns i en byggnad som inte har brandhärjats.

– I den nya ladugården har vi alla djur kvar, levande, säger Landenborg.

Inga människor uppges ha skadats i branden. På gården finns flera byggnader, men det fanns ingen risk för vidare spridning.

Vad som orsakat branden var under natten fortfarande okänt. Polisen har varit på plats och dokumenterat och kommer att spärra av platsen för en teknisk undersökning när räddningstjänsten har jobbat klart och när brandresterna har svalnat.

– Vi kommer att inleda en förundersökning om mordbrand för att ta reda på vad som har hänt, säger Dennis Hebert, vakthavande befäl vid polisen.

Räddningstjänsten beräknar att eftersläckningsarbetet kommer att pågå ända till söndagsförmiddagen.