Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals sjukskrivna blir av med jobbet efter nyår

Flera hundra långtidssjukskrivna i Sundsvall kan bli av med både sjukersättning och jobb under våren.
En effekt av alliansregeringens nya sjukförsäkring.
– Jag känner en stark oro för många av våra medlemmar, säger Sonja Lindberg, ordförande för Kommunals sektion 11.

Under mellandagarna kommer fackförbundet Kommunal att ha jouröppna telefoner.

Samtal väntas från sjukskrivna medlemmar som mitt i julstöket fått ett brev från försäkringskassan med besked om att deras sjukersättning upphör från den 1 januari 2009.

– Det är en kraftfull försämring för människor som redan är i ett underläge. Att man har ett sjukintyg från en doktor garanterar inte att man får sjukpenning, säger Sonja Lindberg.

I hela länet berörs 3 000 personer direkt efter nyår. Samtliga har varit långtidssjukskrivna i 180 dagar i den nya sjukförsäkringen. På Sundsvalls kommun, med 8 500 anställda, finns 400 av dem.

Merparten är kvinnor, många lågavlönade inom hemtjänsten. En del befinner sig redan i en behandlingsplan och har fått förlängd sjukpenning till den 1 juni. Andra kommer att bli utförsäkrade, hänvisade till arbetsförmedlingen och ytterst socialbidrag om de inte hittar annan försörjning.

– De som berörs rekommenderar vi att komma tillbaka till jobbet direkt, säger Sonja Lindberg.

Åse Carlsson, chef för kommunens avdelning för hälsoutveckling och rehabilitering (HUR-enheten), konstaterar att många sjukskrivna går tillbaka på deltid. Utsikterna att få omplacering inom koncernen är små.

Hon utesluter inte att en stor del av de 400 kan tvingas till att söka nytt jobb utanför kommunen under det närmaste halvåret.

– Ska vi sia någonting så kan det väl vara möjligt. Det tror jag också försäkringen vill, att man tidigt ska börja titta på annat arbete utanför den ordinarie arbetsgivarens område, säger Åse Carlsson.

Sonja Lindberg är orolig för att många av dem som försäkras ut och hänvisas till arbetsförmedlingen kommer att drabbas hårt av lågkonjunkturen.

– Om jag arbetat och vill göra rätt för mig och sedan blir hänvisad till att få socialbidrag, det tycker jag är kränkande, säger hon.