Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals skådespelare samlades för att läsa upp vittnesmål om övergrepp – Eva Röse: "Det finns ingen väg tillbaka"

Hundratals kvinnliga skådespelare samlades på scenen på Södra Teatern för att läsa upp anonyma vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp inom branschen.

– Man inser att från och med nu, från i dag, så finns det ingen väg tillbaka in i mörkret, säger Eva Röse efter uppläsningen.

I ett kylslaget Stockholm fylldes Södra Teatern på söndagskvällen – men det var ingen vanlig föreställning som hölls.

I stället samlades totalt 210 kvinnliga skådespelare på scenen i tre olika omgångar för att läsa upp anonyma vittnesmål om hur kvinnor utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier inom film- och teatervärlden. Bland andra deltog Lena Endre, Marika Lagercrantz och Eva Röse.

Publiken vandrade in på teatern på en svart matta i stället för den traditionella röda. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria närvarade vid representationen.

–Det är en oerhört viktig kampanj, sade Victoria till Sveriges Radio på väg in till uppläsningen.

Andra på plats var bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), Isabella Lövin, klimatminister och språkrör för Miljöpartiet, Dramatenchefen Eirik Stubø, regissören Lasse Hallström och dramatikern och regissören Suzanne Osten.

– Det är omskakande, säger Alice Bah Kuhnke till TT om alla vittnesmål.

– Jag är förvånad över mängden av övergrepp. Jag känner också att jag blir upprörd över att vi har misslyckats så med alla policys och jämställdhetsplaner, som bara varit vackra ord på papper.

Publiken satt mestadels tyst medan vittnesmålen lästes upp, och skådespelarna på scenen var sammanbitna.

– Känslan är nu, när man står och läser, och man inser att från och med nu, från i dag, så finns det ingen väg tillbaka in i mörkret. Den känslan är gåshud. Det går inte förklara hur mäktigt det känns. Att vi inte längre är ensamma, att vi tar fajten nu, och höjer rösten, för alla de som kommer efter oss och de som har gått före men inte kunde, säger Eva Röse till TT efter uppläsningen.

– Människor kommer fram till oss på stan, lägger handen på våra axlar och säger "tack", och så tittar kvinnor på oss och säger "me too" och tårarna ramlar ner. Det är också för alla dem vi har stått här i kväll, säger Marika Lagercrantz.

Helena af Sandeberg beskriver känslan hon fick när de läste upp vittnesmålen som "stor sorg".

– Men också kampvilja, att nu hörs dem. Vi som skrivit dem, vi är inte ensamma med våra historier längre. Vi är alla, och vi lämnar över dem, och vi lägger skammen där den hör hemma. Hos de som gjorde det, säger hon.

Tidigare i november samlades 456 kvinnliga skådespelare bakom ett upprop där det samlades anonyma vittnesmål om grova övergrepp och trakasserier inom film- och teatervärlden. Nu har mer än 700 ställt sig bakom uppropet #tystnadtagning.

Under söndagen lästes vittnesmålen upp från scen inför Sveriges makthavare. Det skedde på en rad scener runt om i Sverige, bland annat på Helsingsborgs Stadsteater, Sundsvalls Teater och Västerbottensteatern i Skellefteå.

Även på måndag kväll hålls uppläsningar, bland annat på Stadsteatern i Borås.

Mathilda Olausson/TT

Fredrik Gunér/TT

Fakta: Metoo

I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här. I Sverige växer metoo-kampanjen snabbt på ett sätt som få hade kunnat förutspå.

Kvinnor inom en rad branscher i Sverige vittnar om övergrepp och trakasserier. Till exempel inom rättsväsendet, politiken, musikbranschen, film- och teatervärlden.