Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals unga skådespelare agerar i filmprojekt i Ånge

Albyskolan och Björkbackaskolan har som direktiv att en gång per läsår anordna ett gemensamt projekt för eleverna.
– I år är det ett filmprojekt med superhjältetema. Eleverna ska fundera på vad en superhjälte kan vara, och sedan göra kortfilmer på det, säger Anna Evjen.

Annons

Totalt 280 barn från F2 och F3 blandas från sina vanliga klasser till grupper med ungefär tio elever i varje. Med enkla program som Imovie, gör de ett kortfilmsprojekt.

– Vi är ute efter att ge dem en utökad vi-känsla och nya kontakter. Det här är trots allt barn som ska gå tillsammans när de börjar sjätte klass, säger Katrin Mattsson, projektledare från Albyskolan.

Under fyra dagar skriver eleverna manus, gör rekvisita, spelar in och redigerar, i stället för att sitta i skolbänken.

– Det här är ett kreativt sätt att få in kunskapsmålen i svenska och bild, men framför allt så lär sig eleverna att kommunicera och arbeta med andra människor, både andra elever och pedagoger, säger projektledaren Malin Pålsson från Björkbackaskolan.

På torget i Ånge är en av grupperna i full gång med inspelningarna. Lärarna Tomas Emmanuelsson och Ann-Christin Bergelin är ute med barnen och filmar det sista. Tiden är knapp, materialet ska redigeras snarast, så tagningarna betas av i ett högt tempo.

Sofia Hultin och Moa Åhrberg spelar gamla pensionärer som just varit och tagit ut pensionen. Skurken, spelad av Teodor Gisselman, har förföljt tanterna för att rycka den ena handväskan. Som tur är kommer superhjältarna, spelade av Ramesh Safari och Sindy Skarp, till undsättning.

När filmerna är klara kommer projektledarna tillsammans med en jury bestående av pensionerade lärare att gå igenom cirka en timme och en kvart film.

– Vi har vårt arbete klart för oss, det har vi, säger Anna Evjen, projektledare från Björkbackaskolan.

Projektet avslutas med en filmgala på medborgarhuset, komplett med röda mattan, popcorn, filmvisning och prisutdelning.

– Varje film kommer att få pris i någon kategori, och en film från varje årskurs får pris för bästa film, säger Anna Evjen.