Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur blir nyheterna i andra ledet?

I första läget är medierna betydligt bättre än sitt rykte. När det uppträtt en porrstjärna på en lyxkrog som ägs av Kommunal så framgår det att det inte gjorts i Kommunals regi, utan när krogen varit uthyrd till en privat arrangör. Den som vill kan sen dra sina egna slutsatser. Frågan varför Kommunal äger en lyxkrog är den första som kommer för mig. Hur den sen sköts är nästa?

Problemet är att medierna i nästa skede i stället talar om porrskandalen i Kommunal. Vadå? Har Kommunal anlitat porrstjärnor? Man kan nästan tro det. Men det är inte sant.

Sant är att politikerna inte är bättre. De som vill kleta lite skit på motståndaren behöver bara lägga in ordet porr i samband med Kommunal, så har man fått betalt i form av ökad misstänksamhet.

Detta fungerar på andra områden också. När Sveriges arméchef Anders Brännström i en försvarsintern broschyr varnar för att Sverige kan vara i krig inom några år, så nämner medier som rapporterar om detta Rysslands angrepp på Georgien 2008 som exempel på Rysslands aggressivitet. Och det är sant att ryska trupper var inne i Georgien samtidigt som Olympiska spelen i Beijing pågick.

Men för den som vill bedöma hur aggressivt Ryssland är i dag, borde det vara av intresse att veta att det var Georgien som gick till attack mot ryska trupper exakt vid den tidpunkt då de olympiska lekarna invigdes.

Då säger vän av ordning. Men de ryska trupperna fanns på georgiskt territorium! Lika sant är att Sydossetien som området heter är ett område där befolkningen i 16 år redan hade styrt sig själv. De ville precis som flera andra områden i landet inte hamna under georgiskt styre efter Sovjetunionens sammanbrott.

Man kan tycka vad man vill om det resonemanget. Det är lite som Krim eller Donetsk och Lugansk. Spelar det någon roll om befolkningen, främst på Krim med stor majoritet, faktiskt föredrar Ryssland framför Ukraina. Nej, säger nästan alla i Sverige. Det är ändå i strid med folkrätten. Jag säger också det. Däremot menar jag inte att det saknar betydelse vad befolkningen tycker. I fallet Kosovo tyckte vi ju det. Det är mer tveksamt om det erkännandet följde folkrätten. Med ryska ögon sett förändrades i alla fall folkrätten där.

När vi bedömer hur aggressivt Ryssland är i dag måste vi förstå dessa fakta. Sant är att när en stor rysk befolkning finns i området så blir den ryska nationalismen ett större problem än annars. Avspänningen borde därför rimligen inledas med att den ryska befolkningen i Estland och Lettland får medborgerliga rättigheter. I år har det gått 25 år sen Sovjetunionens sammanbrott!

Av Sveriges militär kräver jag en djupare kunskap än det slentrianmässiga antagandet att Ryssland attackerade Georgien när det de facto var precis tvärtom. Min slutsats är fortfarande: Stärk det svenska försvarets förmåga att försvara vårt territorium , och stanna utanför Nato så att vi inte i onödan ökar spänningarna i vårt närområde.Och medierna bör fundera över hur man behandlar nyheter i skedet efter de stora nyheterna, när verkligheten ska sammanfattas i någon enda mening.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel