Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur en man föreställer sig sig

Hans första egenproducerade egenföreställning tog slut redan efter åtta minuter.
Nu gör skådespelaren Jens Nilsson en helkväll med "En mans föreställning". Och han har fått kompetent regi- och coachhjälp: Sissela Kyle.

Annons

Det var under gymnasietiden som en kompis lovade bort Jens Nilsson att göra en stå-upp-föreställning på pizzerian i Mellansel.

– Jag tog de skämt jag hade. På frågan hur lång föreställningen var svarade jag "40 minuter", men jag var klar redan efter åtta, säger han.

Nu gjorde det inte så mycket eftersom det var mest kompisar i publiken. Men för egen del hade han fått smak på scenlivet och sökte vidareutbildning.

För tio år sedan tog han upp materialet igen och sedan dess har "En mans föreställning" funnits - men delar av den har bytts ut allt eftersom. För det mesta har han gjort allt själv.

– Men så tyckte jag att det vore bra med någon som regisserar och styr upp. Jag ville inte göra den som en ren stå-upp, säger han.

Under hans tid på Stockholms Stadsteater hade Sissela Kyla sett honom göra en boxningspantomin och berömt honom. Det är inte vanligt i Stockholms tuffa teatervärld, och det födde en tanke att någon gång försöka synka sina kalendrar och göra något gemensamt. Nu passade det i tiden, och i några dagar har de repeterat på allvar, på golvet.

Den dubbeltydiga titeln avslöjade sig som ett tema: det handlar inte bara om en teaterföreställning utan också om föreställningen om sig själv. Identitet, med andra ord; i egna och andras ögon. På så vis har föreställningen fått ett sammanhållande kitt, och en del texter tillhör det nyskrivna. Stommen är Jens Nilssons pantomimer. Och humorn.

– Jag är inte så intresserad av att lösa stora gåtor. Tanken är att folk ska ha kul, säger han.

Också för Sissela Kyle är komedin central. Just nu är hon i färd med att översätta en pjäs som hon ska regissera på Stockholms Stadsteater, och även ett större tv-jobb är på gång. I henne har Jens Nilsson hittat en person i vars händer han med förtroende kan lägga det material han vårdat så. Någon som med respekt drar ifrån och lägger till och ger nya impulser.

– Jens är så rolig, så plastisk och har sådan totalkoll på kroppen. Men där finns också något som är ogripbart, poetiskt och vackert, säger Sissela Kyle.